Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Δεν μπορεί να ζητάς την Angelina Jolie εάν δεν είσαι ο Brad Pitt.!

Η κοινωνία σήμερα πλήττεται από στερεότυπα που επηρεάζουν το υποσυνείδητο του συνόλου. Ιδιαίτερα η τελευταία εικοσαετία είναι πλήρως διαμορφωμένη πάνω σε αυτά.

Τι εννοούμε με τον όρο στερεότυπα; Είναι πρόσωπα, ιδέες, καταστάσεις, αντιλήψεις, που επιτάσσουν στο κοινωνικό σύνολο. Λαμβάνουν γνώμονα ή μέτρο σύγκρισης αποκλειστικά μια πτυχή, παραγκωνίζοντας τα άλλα δεδομένα.

Ο κόσμος πλέον δε σκέφτεται, βλέπει μόνο. Ακούει, μα δεν επεξεργάζεται. Μιλάει, αλλά δεν έχει συναίσθηση στο τι λέει. Οι άνθρωποι είναι μιμητικά όντα, αποτέλεσμα έχει όλα αυτά να προκαλούν συμπεριφορικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα, ασχολούνται μόνο με την επιφάνεια.

Την εξωτερική εμφάνιση, την πολυτέλεια στα πράγματα (ρούχα, αμάξια, σπίτια, διακοπές), τον εύκολο τρόπο για χρήματα, και λίγα λεπτά πρόσκαιρης δημοσιότητας, αυτό που ονομάζουμε "μεγάλη ζωή". Σύμμαχοι σε αυτό τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο.

Είναι λυπηρό η επένδυση ενός ατόμου να αφορά αποκλειστικά αυτό το κομμάτι, να γίνεται αυτοσκοπός με όποιο τίμημα και αν του επιβληθεί. Μη έχοντας την ικανότητα να αντιληφθεί πως το δώρο μιας όμορφης ζωής δεν κρύβεται σε αυτά.

Είναι μέσα στο πολύτιμο αγαθό της υγείας, στην αρετή της τιμιότητας, της καλοσύνης, της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της εργατικότητας.

Στην ευλογία μιας αγαπημένης οικογένειας, σε φίλους αληθινούς. Στη δύναμη της αγάπης και της ουσιαστικής επαφής με τους συνανθρώπους, στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας μέσα από τη γνώση.

Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να κατευθυνθεί στο άλλο άκρο, ιδανικός είναι ο συνδυασμός ενός υγιή νου με δυνατό και ωραίο σώμα.

Οφείλει να φροντίζει τον εαυτό του να τον αγαπάει, να είναι καθαρός, χτενισμένος, με περιποιημένα άκρα, ντυμένος όμορφα. Να προσέχει τη διατροφή του, να γυμνάζεται συστηματικά. Χωρίς να αγνοεί την ψυχή και το μυαλό, να διαβάζει, να προσφέρει, να δουλεύει, να διεκδικεί.

Είναι υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του για να νιώθει ωραία, αλλά να χαίρονται και όσοι είναι δίπλα του.

Η διαδικασία αυτοδιερεύνησης και αυτοκριτικής είναι απαραίτητη, έτσι θα αποκτήσει αυτογνωσία μετρώντας τις δυνατότητες του για να ξεφύγει από το γυναικείο και αντρικό πρότυπο που έχουν επιβάλλει. Να κατανοήσει ότι δεν είναι μόνο αυτοί αρεστοί-αποδεκτοί και οι υπόλοιποι υποδεέστεροι, κυριευμένος από το συναίσθημα της ματαιοδοξίας προσπαθώντας να τους μοιάσει.

Δε γίνεται να θέλει σύντροφο την Angelina Jolie, ή για άντρα το Brand Pitt. Αυτά τα είδωλα στέκονται ψηλά επειδή ο ίδιος τους τοποθέτησε σε ένα βάθρο στο μυαλού του. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να πληγώσει τον εαυτό του χάνοντας σημαντικά πράγματα.

Αν αποφασίσει να επενδύσει μόνο σε αυτό ας φροντίσει να έχει τα κατάλληλα προσόντα, ότι πληρώσει αυτό και θα εισπράξει.

Η Angelina είναι αδύνατο να έχει δίπλα της έναν άντρα μισθοσυντήρητο, ερωτευμένο με τη μητέρα του. Να έχει απεριόριστη κατανόηση χωρίς να γκρινιάζει, να ζητάει, να απαιτεί. Να είναι τρυφερή, ερωτική, έξυπνη, να μαγειρεύει σαν sef, και παράλληλα να μην τον επισκιάζει.

Η καριέρα της να αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της επιτυχίας της και αυτός να μην της δείχνει κανέναν σεβασμό, η κοιλιά του να ξεχειλίζει από τις μπύρες και τα σουβλάκια και η συνεισφορά του στο νοικοκυριό μηδενική.

Για αυτό αν θέλει να την κρατήσει, ας φροντίσει το μηνιαίο εισόδημα του να είναι σεβαστό, να της προσφέρει με το αζημίωτο, και στη θέση της κοιλιάς να δημιουργηθούν κοιλιακοί.

Όπως και ο Brand, δεν γίνεται να έχει στο πλευρό του κάποια γεμάτη κυτταρίτιδα, που όλη μέρα θα κοιτάει τα νύχια που αυτός της πλήρωσε για να φτιάξει, ενώ είναι ανίκανη για κάτι άλλο. Για αυτό εάν τον θέλει να φροντίσει πρώτα να την ψυχοπνευματική της καλλιέργεια, η αυτονομία και ο δυναμισμός απαραίτητα προσόντα. Μη δείξει ότι η υπόσταση της εξαρτάται από εκείνον γιατί θα βαρεθεί πολύ σύντομα.

Υπάρχουν χιλιάδες ερεθίσματα που βοηθούν στο ακωνίσμα του μυαλού, που ωθούν στην πνευματική εξέλιξη, και στην αυτοβελτίωση.

Ωραία, πολύ ωραία τα λεφτά, η καλοπέραση, η εντυπωσιακή εμφάνιση.

Αλλά η τέλεια και ατσαλάκωτη εικόνα δεν υπάρχει, και αν κάτι την πλησιάζει, φυλάξου..."φυλάξου από ανθρώπους που βρωμάνε τελειότητα.

Γιατί η ζωή είναι φτιαγμένη από λάθη και τραύματα" (Anna Magnani).

Αγάπησε τον εαυτό σου όπως είναι, μην επιδιώξεις να μοιάσεις σε κανέναν για να είσαι αποδεκτός.
Άλλωστε στο πέρασμα του χρόνου όλα ξεθωριάζουν, μια καρδιά γεμάτη καλοσύνη με έναν οξυδερκή νου είναι το κλειδί για μια ποιοτική και ευτυχισμένη ζωή.

Χριστίνα Βάιλα
ΨυχολόγοςΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ


http://www.psixologikosfaros.gr/