Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Παχυσαρκία

Αξέχαστο θα μου μείνει εκείνο το βλέμμα, γεμάτο ειρωνεία από έναν γυμναστή την ώρα που προπονούσε μια υπέρβαρη κοπέλα. Ένας τύπος από αυτούς που δηλώνουν φανατικοί οπαδοί του fitness, έχοντας καταναλώσει ότι αναβολικό υπάρχει για να φουσκώσει, επισφραγίζοντας τον ανασφάλή ανδρισμό του.

Η πλειοψηφία θυμάται τη σωματική φροντίδα την Άνοιξη λίγο πριν έρθει το Καλοκαίρι, νιώθει τύψεις για τις ατασθαλίες του Χειμώνα.

Όταν με το καλό κάνουν την πρώτη βουτιά οι ενοχές τους εγκαταλείπουν, επιστρέφουν πάλι στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην καθιστική ζωή. Αποδέχονται την κατάσταση όπως είναι, στην πραγματικότητα συμβιβάζονται, σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει τον εαυτό του με περιττά κιλά αγύμναστο, έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η πείνα είναι πρωτόγονο αίσθημα, υπεύθυνη για την επιβίωση του ατόμου, αλλά και τη συμπεριφορά του.

Ο υποθάλαμος αποτελεί τμήμα του εγκεφάλου, μια από τις αρμοδιότητες αυτού του αδένα είναι η ρύθμιση μεταβολισμού και το αίσθημα πείνας.

Ευθύνεται για τον έλεγχο της πλειοψηφίας ενδοκρινολογικών και φυτικών λειτουργιών του σώματος, χωρίς όμως να έχει την αποκλειστικότητα, επιπλέον από εκείνον εξαρτώνται και ορισμένες συμπεριφορές συναισθηματικής φύσεως.

Ο υποθάλαμος φροντίζει για την αντίληψη των διαφορετικών γεύσεων, όταν ένα άτομο είναι σε δίαιτα ο ουρανίσκος παύει να νιώθει όπως πριν, οι τροφές είναι περιορισμένες και είναι ένας λόγος που τις αποζητά επίμονα.

Στα υπέρβαρα άτομα ο υποθάλαμος αδυνατεί να λειτουργήσει φυσιολογικά, τα αίτια ποικίλουν (διαταραχές ύπνου, άγχος, έλλειψη πεπτικών ενζύμων κτλπ), είναι βλαβερός και για αυτό αυξάνει την όρεξη για φαγητό.

Οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται άμεσα με την ψυχολογία, εκτός της απαραίτητης πρόσληψης τροφής, το ατόμο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες σαν μερική κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του, αναπόφευκτα θα αυξηθεί το βάρος, δηλαδή το λίπος.

Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο αισθητικής φύσεως, αλλά και λειτουργικής για τον οργανισμό.

Η δυσκινησία, το ροχαλητό, η οστεοαρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι κάποιες από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας.

Το φαγητό είναι μια μορφή ηδονής, το άτομο πέφτει εύκολα σε αυτήν την παγίδα. Μια νόστιμη γεύση μπορεί να μετατραπεί σε αγχολυτικό, σε παρέα, σε αντικαταθλιπτικό.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ιδανικό είναι από την παιδική ηλικία ο δάσκαλος και οι γονείς να γαλουχούν τα παιδιά με την αξία της σωστής διατροφής και του αθλητισμού.

Το άτομο που επιθυμεί να ακολουθήσει πρόγραμμα δίαιτας και εκγύμνασης, οφείλει να συμβουλευτεί επαγγελματίες, όχι να πειραματιστεί μόνο του. Η στήριξη ενός ψυχολόγου πολύτιμη στην ανύψωση ηθικού του, ώστε όταν αισθανθεί ευάλωτο μέσα στην προσπάθεια του να μην τα παρατήσει.

Ο χλευασμός απέναντι σε έναν παχύσαρκο που προσπαθεί να αδυνατίσει, είναι σαν την κοροϊδια για έναν άνεργο που ψάχνει να βρει δουλειά. Έναν άρρωστο που το μόνο που επιθυμεί είναι να γίνει καλά, έτσι ακριβώς ένας τέτοιος άνθρωπος ονειρεύεται να μην ακούει κακόβουλα σχόλια, να μπορεί να ντυθεί όπως θέλει, όχι όπως πρέπει, να μπορεί να δουλέψει όπως όλοι, όχι να λαμβάνει απόρριψη εξαιτίας της εμφάνισης του.

Υπάρχει και το ποσοστό που διστάζει να ξεκινήσει δίαιτα, που δεν το θέλει γιατί απλά λατρεύει το φαγητό, αυτοί που έχουν θέματα υγείας, αυτοί που αδυνατούν οικονομικά, ας τους αγκαλιάσουμε με αγάπη και σεβασμό, αφήνοντας πίσω τον οίκτο και το χλευασμό.
Όλα είναι για όλους, η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, ας γίνουμε περισσότερο στοργικοί και υποστηρικτοί σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Χριστίνα Βάιλα
Ψυχολόγος

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣhttp://www.psixologikosfaros.gr/