Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Aναλυτικά οι ναρκωτικές ουσίες και ο θεραπευτικός ρόλος της γυμναστικής

Ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν κοινωνική μάστιγα οι ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ. Έχουν κατακλύσει μεγάλο ποσοστό διαφόρων ηλικιών, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικής τάξεως, καθώς διαφέρουν τα αίτια του κάθε χρήστη.

Ο Έλληνας ιατρός Κλαύδιος Γαληνός μετά τον Ιπποκράτη πολύ σημαντικός στον Ελληνορωμαικό πολιτισμό, βάπτισε τις ουσίες "ναρκωτικά".

Θέλοντας να περιγράψει την καθολική παράλυση του εγκεφάλου σε σχέση με το σώμα, την απώλεια αισθήσεων και την πρόκληση ψευδαισθήσεων.

Οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες στα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και κατανάλωση αλκοόλ, σε αυτό το σημείο να διασαφηνίσουμε τη διαφορά του "χρήστη" από τον "κοινωνικό χρήστη".

Ο χρήστης είναι πλήρως εξαρτημένος σε όλα τα επίπεδα, αποζητώντας την ουσία που θα του δώσει το έναυσμα για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Ο κοινωνικός χρήστης κάνει περιστασιακή κατανάλωση ανάλογα τα διαστήματα που βιώνει στη ζωή του, ακόμα και οι συναναστροφές του είναι προσαρμοσμένες σε αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να υποστούν βλάβη εγκεφαλικών κυττάρων μη αναστρέψιμη εξαιτίας δηλητηρίασης.

Οι ψυχωτικές διαταραχές είναι συχνό φαινόμενο, είτε από περιστασιακή είτε από πολυετή χρήση, οφείλεται αποκλειστικά στη μοναδικότητα κάθε οργανισμού και το πόσο ευάλωτος είναι.

Το παραλλήρημα ενός αλκοολικού έχει άμεση σχέση με την προσωπικότητα του, αρμόζει ειδικής μεταχείρισης έπειδη συσχετίζει τα πάντα μαζί του. Το αλκοόλ εμπεριέχει αιθανόλη η οποία είναι οργανική χημική ένωση και ανήκει στην κατηγορία ψυχοενεργών ναρκωτικών. Είναι εκκεντρικοί άνθρωποι και μέσα στην παράνοια τους μπορεί να ζημιωθούν με χρόνιες διαταραχές, όπως οπτικοακουστικά οράματα, φοβίες, κατάθλιψη.

Η ηλικία του χρήστη και ο τρόπος ζωής του είναι συνυπεύθυνα για τη μη ικανότητα αντίληψης. Αδυνατεί να λάβει αποφάσεις, έχει συχνές συναισθηματικές εναλλαγές, μη δημιουργική σκέψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ως και απώλεια μνήμης.

Φθορά δε θα υποστεί μόνο η πμνευματική του κατάσταση αλλά και η σωματική, με καρδιακές δυσλειτουργίες, έχοντας μόνιμη εξάντληση, εναλλαγή θερμοκρασίας, νεύρα, τρέμουλο, ατυχήματα εντός και εκτός σπιτιού, καθώς η οδήγηση είναι απαγορευτική.

Το χασίς ή μαύρο ανοίκει στην οικογένεια του βασιλείου των φυτών, προέρχεται από το φυτό ινδική κάνναβη. Η χασισοποτεία γίνεται με κάπνισμα τσιγάρου ή ναργιλέ, μέσα σε τροφές, καθώς και με εισπνοή ατμών. Η ψυχική ανύψωση ή κατάπτωση του ατόμου είναι εξαρτώμενη από το πόσο συχνή ή αραιή χρήση κάνει.

Στην περίπτωση που ο χρήστης πίνει κάθε μέρα αδυνατεί να σταθεί χωρίς αυτό, είναι εθιστικό. Τον καθιστά ανίκανο στη διαχείριση καταστάσεων, αφού πάσχει από νευρικότητα, αϋπνία, και πονοκεφάλους. Μακροπρόθεσμα ο εγκέφαλος θα διαταραχθεί, η πρωσοπικότητα θα έχει αλλαγές συμπεριφορικού χαρακτήρα όπως και άλλες οργανικές δυσλειτουργίες.

Το χόρτο και η κοκαίνη όπου και αυτή έχει φυτική προέλευση μετά τη χρήση τους δεν εγκαταλείπουνε αμέσως τον εγκέφαλο, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα. Η χρήση κοκαίνης γίνεται για να αυξηθεί η απόδοση και η ταχύτητα του χρήστη σε διάφορες περιστάσεις, ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η ρινική εισπνοή. Επιπλέον όπως και το αλκοόλ αποτελούν προϊόντα διασκέδασης αφού ανήκουν στην κατηγορία ψυχοτρόπων ουσιών.

Αναπτύσσει έντονους καρδιακούς παλμούς, διαστολή στις κόρες οφθαλμών και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Είναι ικανή να επιφέρει ψυχωτικές καταστάσεις, βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς και καρδιακή ανεπάρκεια. Αν ο χρήστης απέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα η κατάθλιψη και η αστάθεια είναι δεδομένα.

Η ηρωίνη ανήκει στα οπιοειδή ναρκωτικά, γίνεται ενδοφλέβια ή με εισπνοή πραγματοποιώντας μια διαδικασία θέρμανσης. Το άτομο νοσεί ψυχοσωματικά αφού είναι από τις εθιστικότερες-σκληρότερες ουσίες. Λειτουργεί αναλγητικά στους πόνους που το βάλουν, ενώ η πνευματική κατάσταση του αναπόφευκτα έχει ζημειωθεί με ανεπανόρθωτη βλάβη, στην περίπτωση που υπερβεί την απαιτούμενη δοσολογία η ζωή του θα λάβει τέλος.

Η λίστα των ουσιών δεν σταματάει εδώ, εμπεριέχει και άλλες, όπως το LSD και το MDMA έχοντας κοινό συστατικό την αμφεταμίνη.

Ο χρήστης είναι τρωτός πνευματικά και οργανικά, ευάλωτος στη μη αντικειμενική σχέση με την πραγματικότητα, βιώνοντας παραισθησιογόνα γεγονότα, ανεξέλεγκτες φοβίες άνευ λόγου, έχοντας υπόταση ή υπογλυκαιμία, αύξηση σωματικής θερμοκρασίας.

Ένα ακόμα επικίνδυνο προϊόν πρόσμειξης είναι το ECA (εφεδρίνη-καφείνη ή ασπιρίνη), συνήθως προμηθεύεται από προπονητές φυσικής αγωγής.
Δίνει ενέργεια, συμβάλλει στην καύση λίπους, μειώνει την όρεξη για φαγητό.

Όλα αυτά με το ακριβότερο τίμημα της υγείας, ο υποτιθέμενος γυμναστής ή αγνοεί τα παρακάτω και μένει στα προαναφερθέντα, ή τον διακατέχει ασυνειδησία. Στη χορηγία της υπάρχει κίνδυνος για υπέρταση, βλάβη στη λειτουργία του καρδιακού συστήματος, ψυχολογικές διακυμάνσεις, και η συστηματική χρήση μπορεί να γεννήσει σχιζοφρενικές ψυχώσεις. Για αυτό πριν πάρουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητη η γνώμη του οικογενειακού μας γιατρού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λύση θεραπευτική δεν είναι αποκλειστικά οι ομάδες ψυχοθεραπείας ή οι κλινικές αποτοξίνωσης.

Ο αθλητισμός είναι εναλλακτική λύση ισάξια φαρμακευτικής αγωγής.

Ο κόσμος νομίζει πως είναι νέα μέθοδος, αντιθέτως είναι γεννημένη στην αρχαία Ελλάδα, πλήρως εφαρμοσμένη στα ιατρικά δεδομένα που διακρίνουν εκείνη την εποχή. Γινόντουσαν εκδηλώσεις και αγωνίσματα για να αναπτυχθεί στην κοινωνία το αίσθημα του ευζήν.

Τα Ασκληπιεία (θεραπευτήρια) υπήρχαν και εντός και εκτός σταδίων, ήταν αφιερωμένα στον ιερό ιατρό και θεό Ασκληπιό. Το άτομο που βιώνει την καθολική υπόσταση της έκφρασης "νους υγιής εν σώματι υγιή", αποκομμένο από ουσίες, δεν επινοεί πια ιστορίες, δεν αναμοχλεύει το παρελθόν με αφορμή ασήμαντα γεγονότα, δε διογκώνει καταστάσεις, και κυρίως παύει να θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο για να προκληθεί διαταραχή σχιζοφρενικού τύπου ή να χάσει τη ζωή του.

Αντίθετα έχουμε έκκριση ορμονών την ώρα της άθλησης που προκαλούν ευφορία. Η συστηματική άσκηση συμβάλλει στο να αυξηθεί η ικανότητα και ο τρόπος σκέψης, διότι πολλαπλασιάζεται η ροή οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Βάζει στόχους διδασκόμενο την αρετή της ομαδικότητας με βάση τα αγωνίσματα, έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, ευκολότερη συγκέντρωση, απολαμβάνοντας το δώρο της ψυχοσωματικής ευεξίας.

Μη έχοντας ανάγκη καμία βλαβερή ουσία, κατακτώντας το να γίνει ο μοναδικός θεός του εαυτού του.

Χριστίνα Βάιλα
ΨυχολόγοςΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ