Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Πώς να μην είμαι δεδομένη – Τι να κάνεις

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που εμφανίζονται στις σχέσεις των ανθρώπων και ειδικότερα στις ερωτικές σχέσεις είναι όταν κάποιος θεωρεί τον άλλον δεδομένο. Στην πληθώρα των περιπτώσεων, εμείς οι γυναίκες είμαστε αυτές που συχνά καταλήγουμε να θεωρούμαστε δεδομένες σε μια σχέση, και αυτό είναι άκρως μη ικανοποιητικό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να κάνουν κάποιον να θεωρήσει τον άλλον δεδομένο, τους οποίους και θα αναπτύξουμε στην συνέχεια του άρθρου. Επιπλέον θα σε ενημερώσουμε σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις για να μην χρειαστεί να ψάξεις ποτέ ξανά απάντηση στο ερώτημα «πώς να μην είμαι δεδομένη».

Ποιος ευθύνεται για το ότι είσαι δεδομένη;
Προτού τρέξεις να κατηγορήσεις το ανδρικό φύλο για το ότι θεωρείσαι δεδομένη από τον σύντροφό σου, μήπως πρέπει να ψάξεις να δεις τι έχεις κάνει εσύ που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να θεωρεί δεδομένη; Όπως έχουμε αναφέρει και σε πολλά αντίστοιχα άρθρα, σε μια σχέση μεταξύ ανθρώπων δεν γίνεται να ευθύνεται μόνο ο ένας για τα ελαττώματα μιας σχέσης. Για αυτό είναι λάθος να κατηγορείς πάντα κάποιον άλλον, βγάζοντας έτσι την ουρά σου απέξω. Επιπλέον, πάρα πολλοί άνθρωποι, με το που δουν κάποιο πρόβλημα στην σχέση τους κατηγορούν αμέσως το άλλο άτομα για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι γιατί πιστεύουν ότι φταίει το άλλο άτομα, καθώς πολλές φορές εν βρασμό ψυχής δεν λειτουργεί σωστά η κριτική σκέψη. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ασυνείδητα, με το να κατηγορεί κάποιος κάποιον άλλον νιώθει ότι απαλλάσσει τον εαυτό του από τις κατηγορίες «πού γνωρίζει ότι έχει μερίδιο» και έτσι νιώθει ότι δεν φταίει το συγκεκριμένο άτομο, αλλά το άλλο άτομο που το κατηγορεί. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις στα γρήγορα ποιος φταίει για ένα λάθος της σχέσης σου, καλό θα ήταν να το σκεφτείς πρώτα καλά, προτού κατηγορείς τον σύντροφό σου.

Ένα παράδειγμα σε αυτό που αναφέραμε είναι το εξής. Είστε ένα απόγευμα στο σπίτι σας και ο σύντροφός σου αποφασίζει να σε αφήσει για να βγει με τους φίλους του να πάνε να δούνε έναν οποιοδήποτε αγώνα. Εσύ νευριάζεις και απογοητεύεσαι, γιατί ήθελες το σημερινό βράδυ να βγείτε μαζί και να περάσετε ωραία κατά την βραδινή σας έξοδο. Εν τέλει καταλήγεις να μένεις μέσα.

Την άλλη μέρα που θα σου αφηγείται ο σύντροφός σου τις πλάκες που κάνανε μεταξύ τους και το πόσο ωραία πέρασε με την παρέα του, εσύ θα νευριάσεις και ενδεχομένως χωρίς να το πολύ σκεφτείς να δημιουργήσεις έναν καυγά. Στην προκειμένη περίπτωση, κατηγορείς τον άντρα σου ότι δεν σε σκέφτηκε και ότι σε παράτησε για την παρέα του. Έτσι εσύ νιώθεις ότι είσαι άψογη και το πρόβλημα το έχει μόνο ο σύντροφός σου. Όμως στην πραγματικότητα, η μισή ευθύνη αναλογεί σε εσένα. Καθώς δεν έκατσες να εκφράσεις τις σκέψεις σου και να του πεις ότι θα ήθελες να βγείτε μαζί σήμερα. Έτσι δημιουργείς έναν ανούσιο καυγά ο οποίος πρόεκυψε επειδή εσύ δεν έκανες κάτι που θα έπρεπε.

Συνεπώς προτού σκεφτείς τις συμβουλές που θα σου δώσουμε για το ερώτημα σου σχετικά με το «πώς να μην είμαι δεδομένη» καλό θα ήταν να αφιερώσεις κάποιον χρόνο και να δεις που ευθύνεσαι και εσύ για το ότι σε θεωρεί δεδομένη ο σύντροφός σου. Και αν δεν βρίσκεις κάποιο λάθος τότε μπορείς να διαβάσεις μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οδηγούν κάποιον στο να θεωρήσει δεδομένη την σύντροφό του.

Γιατί σε θεωρεί δεδομένη;

1. Έχει βαρεθεί

Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος που μπορεί να κάνει τον σύντροφό σου να σε θεωρήσει δεδομένη και εσύ να ψάχνεις απάντηση στο ερώτημα πώς να μην είμαι δεδομένη είναι ότι έχει βαρεθεί. Όχι απαραίτητα εσένα, αλλά την σχέση σας. Αυτό μπορεί αν έγινε γιατί δεν φροντίζετε να ανανεώνετε την σχέση σας με διάφορες νέες δραστηριότητες, εξόδους κ.λπ.

2. Τον θεωρείς εσύ δεδομένο

Έχεις σκεφτεί μήπως ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεκίνησε από εσένα; Μπορεί στην αρχή της σχέσης σας να έκανες τα πάντα για να τον κάνεις χαρούμενο, ευτυχισμένο και γενικότερα για να τον διεκδικήσεις. Τώρα όμως που έγινε δικός σου και ο καιρός πέρασε, μπορεί να μην σε νοιάζει τόσο το πώς θα τον κάνεις χαρούμενο ή πώς θα τον διεκδικήσεις. Έτσι ο σύντροφός σου μπορεί να εξέλαβε ότι εσύ τον θεωρείς σίγουρο και δεδομένο και σιγά σιγά να ξεκίνησε να νιώθει και αυτός έτσι απέναντί σου.

3. Έχεις αλλάξει τον χαρακτήρα σου

Όπως σου αναφέραμε και προηγουμένως, μπορεί στην αρχή της σχέσης σας να ήσουν αλλιώς ως προς τον σύντροφό σου και στην συνέχεια να άλλαξες την συμπεριφορά σου αλλά και τον χαρακτήρα σου απέναντί του. Για παράδειγμα, μπορεί να ήσουν στην αρχή, το χαρούμενο και πρόσχαρο «κοριτσάκι» με απίστευτη όρεξη και ενθουσιασμό, και τώρα να έχεις αλλάξει ριζικά και να έχεις γίνει βαρετή, μη ενθουσιώδης, και από εκεί που σου άρεσε να γυρνάς όλα τα μέρη να έχεις κλειστεί στον εαυτό και στο σπίτι σου. Αυτό μπορεί να έχει κάνει τον σύντροφό σου να αλλάξει άποψη για εσένα και να σε θεωρεί δεδομένη.

4. Δεν περνάτε καλά μαζί

Ένα ακόμη λόγος που μπορεί να έχει οδηγήσει τον σύντροφό σου στο να σε θεωρεί δεδομένη και εσένα στο να αναζητάς λύση στο ερώτημα «πώς να μην είμαι δεδομένη», είναι επειδή δεν περνάτε πλέον καλά μαζί. Μπορεί στην αρχή να σας κυρίευσε ο έρωτας και ο ενθουσιασμός, αλλά στην συνέχεια, μπορεί αυτό να άλλαξε μαζί με τις υποχρεώσεις. Καθώς, όσο πιο πολύ καιρό είναι μαζί το ζευγάρι αποκτά υποχρεώσεις, ευθύνες, πόσο μάλλον όταν από ζευγάρι εξελιχθεί σε οικογένεια με παιδιά. Οι πολλές ευθύνες φθείρει το ζευγάρι και η σιγουριά που έχει ο ένας για τον άλλον καταλήγει στο να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο.

Όπως και να έχει, αυτό που πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση είναι στο πώς να κάνεις τον σύντροφό σου να μην σε θεωρεί δεδομένη. Για τον λόγο αυτό, θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές και τρόπους σχετικά με το πώς να το καταφέρεις αυτό.

Πώς να μην είμαι δεδομένη – Συμβουλές

1. Βγες με τις φίλες σου και την παρέα σου

Ένας καλός τρόπος για να τον παρακινήσεις είναι να του δείξεις το ότι όταν σε θεωρεί δεδομένη εσύ δεν είσαι. Για να το καταφέρεις αυτό, αρκεί να βγεις με την παρέα σου. Σε έχει σίγουρη ότι θα κάτσεις σπίτι και αυτός θα βγει; Τότε είναι που πρέπει να του πεις, «και εγώ θα βγω σήμερα με την παρέα μου». Και αν θες να τον «τσούξει» μην του πεις ούτε που θα πας αλλά και ούτε με ποιόν θα πας.

2. Σταμάτα να του λες σε όλα ναι

Αν το μόνο που κάνεις είναι να δέχεσαι και να υπακούς τυφλά όσα σου λέει και όσα σου ζητάει, τότε κακώς απορείς τι τον έκανε να σε θεωρήσει δεδομένη. Η συμπεριφορά σου το προκάλεσε. Αυτό που έχεις να κάνεις από εδώ και στο εξής είναι να μην είσαι εύκολη και σίγουρη και να μην του λες ναι. Για παράδειγμα, σου λέει να πάτε κάθε και αυτή την Κυριακή όπως και όλες τις άλλες μια ακόμα βαρετή επίσκεψη στην μητέρα του. Εσύ αναγκαστικά θα πεις ναι. Αλλά μην το κάνεις, μην λες ναι στα πάντα. Πες του όχι, σήμερα έχω όρεξη να βγούμε να διασκεδάσουμε. Σε μια άλλη περίπτωση σε ρωτάει αν έχεις πρόβλημα να σε αφήσει άλλη μια φορά μόνη σου για να πάει να δει φόρμουλα. Τότε πες του όχι, ότι δεν θες κάτι τέτοιο και προτιμάς να κάτσετε μαζί και να δείτε μια ταινία ή έστω και φόρμουλα, αρκεί να είστε μαζί.

3. Πρωτοτύπησε

Κάνε κάτι διαφορετικό που θα τον εκπλήξει. Κανόνισε κρυφά ένα ρομαντικό δείπνο, μια εκδρομή στην εξοχή, κάτι απίστευτα διασκεδαστικό π.χ. μια εκδρομή σε ένα θεματικό πάρκο. Πηγαίνετε σινεμά ή θέατρο. Αν θες να τον κερδίσεις τότε μπορείς να του κλείσεις εισιτήρια για κάτι που του αρέσει και να του κάνεις έκπληξη. Όπως για παράδειγμα, σε μια έκθεση τεχνολογίας, ένα κωμικό σόου, έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ ή ακόμα και σε έναν αγώνα ράλι. Έτσι θα κερδίσεις, τον θαυμασμό του και θα αλλάξει την άποψή του για εσένα. Μπορεί αυτό να μην είναι αρκετό για να σταματήσει να σε θεωρεί δεδομένη, παρόλα αυτά θα αρχίσει να αναθεωρεί την άποψή του για εσένα.

4. Ασχολήσου με τον εαυτό σου:

Ένας τρόπος για να τον κάνεις να σε ζηλέψει, χωρίς όμως να το ρισκάρεις πολύ είναι με το να περιποιείσαι τον εαυτό σου περισσότερο από ότι πριν. Αυτό θα τον οδηγήσει στο να σκεφτεί, τι άλλαξε και δίνεις περισσότερη έμφαση στην εμφάνισή σου και βγαίνεις πολύ πιο ωραία ντυμένη με την παρέα σου. Οι υποψίες που θα του δημιουργηθούν θα του προκαλέσουν ζήλεια και αυτό θα του δείξει ότι δεν πρέπει να σε θεωρεί δεδομένη.

5. Προκάλεσε ζήλια

Ένας από τους αποτελεσματικότερους αρά και ριψοκίνδυνους τρόπους για να μην χρειαστεί ξανά να ψάξεις απάντηση στο ερώτημα του «πώς να μην είμαι δεδομένη» είναι να τον κάνεις να ζηλέψει. Για να το καταφέρεις αυτό μπορείς να το ρισκάρεις και να βγεις με κάποιον που ξέρεις ότι σου αρέσει ή απλά με κάποιον άνδρα οι δύο σας, έστω και φίλος σου να είναι. Αλλά αν δεν θες να είσαι τόσο ριψοκίνδυνη, μπορεί επανειλημμένα να του λες για τα καλά λόγια που σου λένε στην δουλειά οι συνάδελφοι ή ότι σε φλέρταρε κάποιος.

Έτσι με το που δει ότι έχεις διεκδικήσει θα του ξυπνήσει ξανά το αίσθημα του να σε διεκδικήσει και εκείνος και έτσι θα σταματήσει να σε θεωρεί δεδομένη.

https://www.dynamikhgynaika.gr/sxeseis/pos-na-min-eimai-dedomeni/