Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το σeξουαλικό παρελθόν του συντρόφου σου;

«Πόσο εύκολο είναι να μιλήσουμε ειλικρινά για το τι μας αρέσει και τι όχι στο σeξ με το σύντροφό μας; Και πόσο πιο δύσκολο είναι να μιλήσουμε επίσης ειλικρινά για τις προηγούμενες σχέσεις μας μαζί του;»

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί πόσα ζευγάρια χαλάνε τη σχέση
τους επειδή θέλουν να γνωρίζουν όλη τη παρελθοντική σeξουαλική ζωή ο ένας του άλλου και μετά αρχίζουν τις συγκρίσεις;

«Πες μου, είμαι καλύτερος από τον πρώην σου; Τον σκέφτεσαι ακόμη;» ή «Έκανες και σε εκείνη αυτά που κάνεις σε εμένα; Ήταν πιο θερμή εκείνη; Βέβαια, με εκείνη ήσουν διαφορετικός!»

Σίγουρα, λέμε πως μία σχέση για να είναι υγιής και να μετράει στο χρόνο, χρειάζεται πέρα από την οικειότητα και την επικοινωνία, να υπάρχει και μία καλή σεξουαλική ζωή. Πόσο εύκολο όμως είναι να μιλήσουμε ειλικρινά για το τι μας αρέσει και τι όχι στο σeξ με το σύντροφό μας; Και πόσο πιο δύσκολο είναι να μιλήσουμε επίσης ειλικρινά για τις προηγούμενες σχέσεις μας μαζί του; Πρέπει να γνωρίζω το παρελθόν του; Τι και μέχρι που «πρέπει» να ξέρω;

Έχει σημασία ο αριθμός ερωτικών συντρόφων;

Μπορεί να φαίνεται όμορφο και ρομαντικό να μοιραστούμε με το σύντροφό μας την πρώτη μας σeξουαλική εμπειρία και τις ιστορίες της σeξουαλικής μας αφύπνισης, για να γνωριστούμε καλύτερα και να θυμηθούμε ίσως και λίγο τις πρώτες μας σeξουαλικές φορές.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον αριθμό των παρελθοντικών ερωτικών μας συντρόφων ή τις περιστασιακές γνωριμίες της μιας βραδιάς, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να σχηματιστεί η εντύπωση πως ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σοβαρά σε μία σχέση. Μπορεί το παρελθόν μας να μας χαρακτηρίζει γενικότερα και να λέει πράγματα για εμάς, αλλά δεν είναι και πανάκεια.

Μπορεί σε μία φάση της ζωής μας να κάναμε «τρέλες», να θέλαμε να «ξεδώσουμε», να πειραματιστούμε σεξουαλικά και να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες. Δεν σημαίνει όμως πως αυτό θα το κάνουμε και σε όλη μας τη ζωή! Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να κακοχαρακτηριστούμε και να γίνουμε «το κακό παιδί».

Η σeξουαλική υγεία χρειάζεται προστασία!

Είναι δύσκολο να κάνεις μία νέα σχέση ή να προχωρήσεις σοβαρά ακόμα και σε γάμο, όταν δεν γνωρίζεις αν ο σύντροφός σου είναι σeξουαλικά υγιής. Μάλιστα, λέμε πως αυτή είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να έχει γίνει νωρίς στη σχέση σας, κυρίως όταν έρχεται η ώρα να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προφυλακτικό προς αποφυγή κάποιου σεeουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματοςπου μπορεί να υπάρχει σε κάποιον από τους δυο σας.

Μπορεί λοιπόν, να φαίνεται δύσκολο να μιλήσεις για το σeξουαλικό παρελθόν με το άλλο μέλος της σχέσης, παρόλα αυτά, όταν πρόκειται για θέματα υγείας, καλό είναι να αφήσουμε τις ντροπές στην άκρη. Αυτό βέβαια, μπορεί και πάλι να αποφευχθεί, αν αποφασίσετε και οι δυο σας να κάνετε εξετάσεις για τα ΣΜΝ και να δείτε αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ή όχι, που ίσως είναι και ο πιο σωστός τρόπος, πριν αφήσετε τις προφυλάξεις στην άκρη…

«Θέλω να ρωτήσω, θέλω να μάθω…»

Μπορείς να ρωτήσεις αν θέλεις, όχι όμως για το παρελθόν αλλά για το παρόν. Ρώτησε το σύντροφό σου τι του αρέσει, τι θα ήθελε να κάνετε σeξουαλικά, τι απολαμβάνει περισσότερο, ποιες φαντασιώσεις θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σου και εσύ μαζί του. Το να γνωρίζει ο ένας τι αρέσει στον άλλον σεξουαλικά, είναι μια συναρπαστική διαδικασία ανακάλυψης αλλά και αυτό-αποκάλυψης, που τρέφεται από μία αυθεντική «περιέργεια» αλλά και μια πραγματική επιθυμία να ευχαριστηθείτε ο ένας τον άλλον!

Μείνε στο «Τώρα»

Μπορείτε να μοιραστείτε, όχι τις παρελθοντικές σeξουαλικές εμπειρίες για να νιώσετε πως είστε κοντά και ότι μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλον, αλλά αυτά που σας αρέσουν και θα θέλατε να κάνετε ο ένας στον άλλον, όπως μία φαντασίωση, μία ιδέα, μία ερωτική επιθυμία. Δεν ωφελεί σε τίποτα το να καυχηθείς για το τι έχετε κάνει ή για να δείξεις την …εμπειρία σου, αντίθετα δηλώνει ψυχοσυναισθηματική ανωριμότητα μία τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Μάλιστα, όσο περισσότερο μοιραζόμαστε τις επιθυμίες μας, τόσο πιο πολύ βοηθάμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει πιθανές ντροπές και φοβίες γύρω από σεξουαλικά ζητήματα και τόσο πιο πιθανό είναι να αυξήσουμε τη διάρκεια της σχέσης μας.

Τι είναι καλό να μην πεις;

Όσο πρόθυμοι και να είστε και οι δυο σας για ένα άνοιγμα ο ένας στον άλλον, μιλώντας για το σeξουαλικό παρελθόν και να μάθεις και το δικό του/της, κάποια πράγματα και πάλι θα πρέπει να μην γίνουν γνωστά, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις σeξουαλική συμπεριφορά προηγούμενων ερωτικών συντρόφων για δύο λόγους: από τη μία δεν είναι σωστό να εκθέσεις τον/την πρώην σου – εσένα θα σου άρεσε αυτό; Και δεύτερον, όσο περισσότερα λες, τόσο διακινδυνεύεις τη σχέση σου…


Μαρίνα Μόσχα


https://marinamoscha.wordpress.com/2018/05/10/%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9/?fbclid=IwAR1JxYshcr97H37QptmhsHq9KLOTE_hrb9Hfm2Yet_CQ7nbkOA7_hB7bHB4