Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Το φαινόμενο της πεταλούδας στην ανθρώπινη εξέλιξη

Είναι γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να γαληνεύσουν.
Δεν φταίει πάντα η ζωή, οι συνθήκες, οι δοκιμασίες, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός, ίσως να είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος κάποιες φορές.
Άνθρωποι με απωθημένα, που δεν θωράκισαν τον εαυτό τους, δεν διαφύλαξαν τα ιδανικά τους, δεν προσπάθησαν για το καλύτερο.

Το μυαλό έμεινε στη παιδική ηλικία, πως οι γονείς είναι παντογνώστες, υπεύθυνοι για όλα, χωρίς να κατανοήσουν μεγαλώνοντας πως και αυτοί είναι άνθρωποι με πάθη και αδυναμίες.

Επέτρεψαν στα τραύματα της ανήλικης ζωής, να γίνουν πληγές στην ενήλικη εξέλιξη τους.
Όλοι χρωστάμε στον εαυτό μας το φαινόμενο της πεταλούδας.

Είναι κρίμα, αυτό που θα μπορούσαμε να γίνουμε κλαίει πάντα μέσα μας απαρηγόρητο (Τονυ Κουνσερ).
Η πεταλούδα είναι δίδαγμα ζωής, απέναντι στις αλλαγές και σε ότι καινούριο περιμένει να αναμετρηθεί μαζί μας.

Η προνύμφη είναι άσχημη, τη συχαίνονται όλοι, κατασπαράζει ότι βρεθεί στο διάβα της, ενώ παράλληλα γίνεται η προετοιμασία για την ωρίμανση της χρυσαλίδας, με τελικό στάδιο να μεταμορφωθεί σε μια εντυπωσιακή πεταλούδα.

Έτσι μπορούμε να παρομοιάσουμε και την ανθρώπινη φύση, μπορεί να μη σου αρέσει η ζωή σου, να μισείς τη καθημερινότητα, να φαίνονται όλα μάταια, πως δεν έχεις πια το δικαίωμα της επιλογής ή της χαράς.
Το μεγαλύτερο λάθος που διαπράττεις είναι η παραίτηση, ποτέ δεν είναι αργά για τα όνειρα μας, όσο χρονών και να είμαστε, ότι και να έχει συμβεί.

Η ζωή μας, ανήκει αποκλειστικά σε εμάς, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο μυαλό μας, στο τρόπο σκέψης, αλλά περισσότερο στην αντίληψή που μας διακρίνει ως προς τη διαχείριση καταστάσεων.

Αν όλα νομίζεις πως έχουν χαθεί, κάνεις λάθος, γιατί η δύναμη κρύβεται στην επιθυμία, είναι το πιο έντονο κίνητρο, ταυτόχρονα με ότι βιώνεις είσαι ικανός να τοποθετείς θεμέλια για την επίτευξη των στόχων σου.

Γίνε το σύμβολο που παίρνει εισιτήριο για το ταξίδι στην ελευθερία, άλλοι θα χλευάσουν το θάρρος σου, άλλοι θα φθονούν την ανεξαρτησία σου, να θυμάσαι πως δεν έφταιξες εσύ σε κάτι, οι ίδιοι που σε κρίνουν επέλεξαν να παραμείνουν στο στάδιο της προνύμφης, όμως άλλοι θα παραδειγματιστούν ακολουθώντας τα δικά τους όνειρα.

Πολλοί θα σου χαρίσουν ελπίδα, αλλά ποτέ τον ήλιο, η μόνη παρέα σε αυτό το ταξίδι από την αρχή ως το τέλος θα είναι ο εαυτός σου.

Η μαγική μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα δεν έχει ερμηνεία στο μυστήριο της μητέρας φύσης.
Οι αλλαγές από αυγό σε κάμπια, έπειτα σε χρυσαλίδα, και τέλος σε ένα από τα ομορφότερα έντομα του ζωικού Βασιλείου, ταυτίζονται με την ψυχοσωματική - πνευματική εξέλιξη του ατόμου, βρεφικό στάδιο, ακολουθούν παιδική, εφηβική ηλικία, πρώιμη και μέση ενήλικη, και τελευταίο το γήρας.

Στη μυθολογία ο Έρωτας γιος της θεάς Αφροδίτης ερωτεύεται παράφορα την ψυχή, η οποία φοράει φτερά πεταλούδας, ήταν τόσο όμορφη που επισκίαζε τη θεά και οι θνητοί τη λάτρευαν.
Η λέξη Ψυχή σημαίνει Πνοή, είναι παράγωγο του ρήματος Ψυχώ δηλαδή Αναπνέω.

Έχει υπό την προστασία της τους εμπόρους και άτομα που ταξιδεύουν, έπισης την ερμηνεία "ταχυδρόμου", μεταφέρει μηνύματα στο νου.
Καθώς η ανώτερη ιδιότητα της είναι η διδασκαλία και ο ψυχοπομπός.

Οφείλουμε να είμαστε οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να έρθει (Mahatma Gandhi).

Ένα νέο ξεκίνημα προκαλεί αναταραχές, ας έχουμε τη τόλμη και την ευθύνη για το κλειδί της ευτυχίας, αφού τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Να δείχνουμε ανωτερότητα σε ότι μας πόνεσε παραμένοντας αγνοί, θα είναι πιο εύκολο να ανοίξουμε τα φτερά μας.

Χριστίνα Βάιλα
Ψυχολόγος


http://www.psixologikosfaros.gr/