Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Ναρκισσισμός

Ζούμε στην εποχή που το φαίνεστε έχει μεγαλύτερη σημασία του είναι.

Η αυτοπροβολή και η επιδειξιομανία, λαμβάνουν στις μέρες μας τη σημαντικότερη θέση, ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση και όλο μας το είναι που περιστρέφονται από το πως θα λάβουμε ηγετικές θέσεις στα μάτια των άλλων, αποσπώντας σχόλια θαυμασμού, αφήνοντας ακαλλιέργητα ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα που είναι πιο κερδοφόρα στη ζωή μας.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης της ανθρώπινης ματαιοδοξίας έχουν την τελευταία δεκαετία τα Μ.Κ.Δ, (Facebook,Twitter,instagram).

Το Facebook είναι η "προσωπική εκπομπή" ενός ανθρώπου στη καθημερινότητα του, νιώθει το αίσθημα ότι είναι ζωντανά στην τηλεόραση και εκφράζει στο κοινό του (στους ακόλουθους του) όλα όσα εκείνα θέλει να προβάλλει προς τα έξω για τον εαυτό του, τις περισσότερες φορές τα συμβάντα είναι αναληθή δημιουργόντας στους ακόλουθους του,αλλά κυρίως στον εαυτό του μια πλασματική εικόνα, η υπερβολική χρήση των Μ.Κ.Δ ενισχύει επικίνδυνα την αύξηση ναρκισσισμού.

Στην ελληνική μυθολογία ο Νάρκισσισος γιος της νύμφης Λεριώπης και του ποταμού Κηφισού ανακάλυψε το είδωλό του στο καθρέφτισμα του νερού, ερωτεύτηκε τον ίδιο του τον εαυτό, ήταν τόσο όμορφος πού όλες οι νύμφες τον ήθελαν για σύντροφο τους, όμως λόγο υπεροψίας από την εμφάνιση του δεν ήθελε καμία .Πέρναγε ώρες θαυμάζοντας το πρόσωπο του και όταν θέλησε να το φιλήσει θεωρόντας πως ήταν μια ακόμη νύμφη που το ποθούσε έπεσε στο νερό και πνίγηκε.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας Ναρκισσισμό, άλλοι σε μικρότερο,άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Ανάλογα το ψυχισμό, τα βιώματά και το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μας, μειώνεται ή αυξάνεται.

Η αρχή γίνεται από το βρεφικό στάδιο της ζωής μας, έχουμε τη πεποίθηση πως είμαστε το κέντρο του κόσμου επειδή αποσπούμε όλη τη προσοχή - φροντίδα των γονέων και του υπόλοιπου περιβάλλοντος μας (φίλοι, συγγενείς).

Η πάθηση αυτή είναι έντονη στην εποχής μας,
προβάλλοντας νυχθημερόν γυναίκες γεμάτες πλαστικές επεμβάσεις σε νεαρή ηλικία και άντρες με καλοσχηματισμένα κορμιά όχι από γυμναστική, αλλά από υπερβολική χρήση αναβολικών σε περιοδικά, διαδίκτυο, σε θέσεις κλείδια, υποτίθεται ζούνε μέσα στη πολυτέλεια και όλα είναι υπέροχα, χωρίς να υπολογίσει κάνεις ότι όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και ημερομηνία λήξης.

Οι γονείς παλεύουν αδιάκοπα για τα προς το ζην βάζοντας στην άκρη τη σωστή διαπαιδαγώγηση, τις ηθικές αρχές, τις αξίες που μας καθορίζουν σαν ανθρώπινες οντότητες, κατά αυτό τον τρόπο τα παιδιά δρουν ανεξέλεγκτα εισπράττοντας λάθος ερεθίσματα με αρωγό την έλλειψη σωστής εκπαίδευσης, ούτε από εκεί γαλουχούνται ορθά, φυσικό επόμενο να μην αναπτύσουν σωστά κριτήρια, αναλώνονται σε λάθος κατευθύνσεις και πρότυπα.

Όλοι θέλουμε να είμαστε αρεστοί, γοητευτικοί, διασκεδαστικοί, πετυχιμένοι , να έχει ο κόσμος τη καλύτερη γνώμη για εμάς, είναι απόλυτα υγιής επιθυμία, δε χρειάζεται όμως να φτάνουμε στα άκρα θα υπάρχουν και άτομα που για κάποιο λόγο δε θα τους αρέσουμε, όπως και αυτό αντίστοιχα συμβαίνει και σε εμάς για άλλους.

Είναι αδύνατο να είμαστε πάντα το επίκεντρο, ψυχοφθόρο να φαντασιονόμαστε το ιδανικό παρουσιαστικό, σχέση, μυαλό, δουλειά, δεν υπάρχουν.
Να έχουμε την αυταπάτη της μοναδικότητας αναγκάζοντας τους άλλους μόνιμα να μας ακολουθούν προσαρμοσμένοι στις δικές μας προσδοκίες.
Η αλλαζονική στάση θα είναι εμπόδιο στη κατανόηση για τα θέλω των άλλων το μόνο αίσθημα που θα βιώνουμε είναι ο φθόνος.

Όπως προανέφερα όλοι περνάμε περιόδους εξάρσης ναρκισσισμού, σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της προσωπικότητας λαμβάνει η οικογένεια και η ανατροφή που έδωσε στο παιδί όταν ήταν ανήλικο.
Όλοι οι γονείς πειθαρχούν τα παιδιά τους με το καλύτερο που πιστεύουν οι ίδιοι, αγνοώντας ότι είναι ξεχωριστή προσωπικότητα από αυτούς και έχουν δικές τους φιλοδοξίες, βάζοντας τους το πύχη ψηλά καλούμενα να τους ευχαριστήσουν για να ικανοποιήσουν τα δικά τους αποθυμένα, μαθαίνοντας να είναι τα βλέμματα στραμμένα επάνω τους με συνέπεια στην ενήλικη ζωή τους να χτίσουν έναν ναρκισσιστικό χαρακτήρα.

Εξαιτίας της εκκεντρικότητας τους δε μπορούν να έχουν φυσιολογικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους, η ανάγκη για μόνιμη ενασχόληση με το άτομο τους είναι κουραστική για αυτό στη συναναστροφή με τέτοια άτομα είναι απαραίτητο να θέσουμε όρια, πρέπει να καταλάβει πως δε μπορεί να υπερβεί κάποιους κανόνες γιατί δεν είναι ικανό και πως δεν ευθυνόμαστε εμείς για τη πάθηση του.

Το μόνο σίγουρο είναι πώς θα αντιδράσει αρνητικά σε αυτόν που θα τολμήσει να αμφισβητήσει το υποτιθέμενο μεγαλείο της προσωπικότητας του.
Όταν ο Νάρκισσος αρχίζει να συνείδητοποιεί πως η πάθηση του δημιούργει προβλήματα στη συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους, είναι πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα σημαντικό, σημαίνει πως αναγνωρίζει τι συμβαίνει και είναι επίπονο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πρέπει να λάβει στήριξη άμεσα από το οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό, συντροφικό περιβάλλον, μη χαϊδεύοντας τα αυτιά του με την ωραιοποίηση της κατάστασης. Είναι απαραίτητο να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό βρίσκοντας από που πηγάζει η πάθηση του, παράλληλα για να μπορέσει να το ξεπεράσει η βοήθεια ενός ειδικού είναι πολύτιμη, η έντονη κριτική που θα του ασκηθεί ιδίως από τον εαυτό του μπορεί να τον οδηγήσει στο άλλο άκρο της κατάθλιψης. Η αντίληψη στη θεραπεία του ατόμου καταλαμβάνει κύριο ρόλο στην επίλυση του προβλήματος για να μπορέσει στη πραγματικότητα να γίνει περήφανος για αυτό το οποίο γεννήθηκε να καταφέρει να αγαπήσει όλα όσα είναι καταπολεμόντας τη παθολογική μεγαλομανία του.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση, η πειθαρχία και η αγάπη, αποτελεί πρόληψη στην αποφυγή τέτοιων περιπτώσεων. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνονται διαρκώς, να είναι ουσιαστικά κόντα στα παιδιά τους ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούνε την οποιαδήποτε ένδειξη προλαβαίνοντας την εξέλιξη σοβαρών προβλημάτων στο μέλλον.

Χριστίνα Βάιλα
http://www.psixologikosfaros.gr