Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Ολα γιά το συμφέρον ;

Από μικρή είχα την αντίληψη να κατανοήσω πως οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν, ή αυτό που επιθυμούν να περάσουν στον κόσμο προς τα έξω για το καλό της εικόνας τους.
Η πλειοψηφία των ατόμων δεν διστάζει να καταπατήσει ηθικές αρχές, αξίες, κανόνες που το καθένα πρέπει να διακατέχουν εσωτερικά για να προχωρήσει ορθά στη ζωή του.

Η πρόταξη του ατομικού συμφέροντος είναι πολύ μεγάλη, για αυτό έχουμε δει οικογένειες να διαλύονται, αδέρφια να μαλώνουν σαν τους χειρότερους εχθρούς, ανθρώπους να εξαγοράζονται με το πιο φθηνό τρόπο, ξεπούλωντας θρησκεία, οικογένεια,πολιτικές πεποιθήσεις, πισώπλατα μαχαιρώματα σε δήθεν φιλίες και επαγγελματικές σχέσεις.

Αυτόματα γίνεται κατανοητό πως το συμφέρον βρίσκει χώρο και χρόνο σε οποιαδήποτε σχέση, γκρεμίζοντας όλα τα προηγούμενα θεμέλια.

Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η καλοσύνη και η κακία είναι θέμα γονιδίων.

Υπάρχει όμως και άλλη πτυχή, άνθρωποι που δεν κατάφεραν στη ζωή τους να διακριθούν σε κανένα τομέα, έρωτα, καριέρα, οικογενεια, φιλία, που δεν αγάπησαν και δεν αγαπήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να δρουν χωρίς ηθικούς φράγμους, σε οποιαδήποτε κατάσταση εξυπηρετώντας το σκοπό τους με κάθε τίμημα που μπορεί να βλάψει το συνάνθρωπο.

Αυτά τα άτομα διακρίνονται από συγκεκριμένα συμπεριφορικά χαρακτήριστικα.

Μιζέρια, μυθομανία, διπροσωπία μεμψιμοιρία, αναξιοπρέπεια, ζήλια και κακία για τους άλλους, χειριστικότητα (επικαλούνται διάφορα τεχνάσματα ώστε η κοινή γνώμη να είναι υπέρ τους), αναξιοπιστία, θράσος, αχαριστία, με μεγάλυτερο όπλο τους το κλάμα, γιατί προσαρμόζουν τα πάντα ώστε να φαίνονται θύματα.

Καθώς είναι υπέρμαχοι του "τσάμπα" , είναι ικανοί να αφήσουν απλήρωτες προσωπικές τους υποχρεώσεις, ζητώντας μόνιμα δωρεάν υπηρεσίες και βοήθεια από άλλους.

Ζώντας παρασιτικά, φυσικά αρνούνται να παραδεχτούν πως είναι επαγγελματίες ζητιάνοι προσπερνώντας το, έχοντας πάντα τη δικαιολογία ότι η ζωή τους φέρθηκε σκληρά και δε μπορούνε να τα καταφέρουνε, θεωρώντας πως οι τρίτοι είναι υποχρεωμένοι να επομιστούν την αποτυχία και τα λάθη τους.

Συχνά θα ακούσεις να καυχιούνται ότι μόνοι τους τα κατάφεραν σε αντίξοες συνθήκες που τους έφερε η ζωή, ότι τα γκρέμισαν όλα και ξεκίνησαν από το μηδέν, ότι όλοι τους έφαγαν τις σάρκες και μόνοι το παλεύουν σαν ήρωες καθημερινά.

Η αλήθεια είναι έτη φωτός από αυτό που παρουσιάζουν χωρίς καμία αναστολή, αυτοί έφαγαν τις σάρκες των άλλων,και μάλιστα με με χυδαία μέσα.

Τους λεηλάτησαν ψυχικά, τους αφέμαξαν οικονομίκα, τους ρεζίλεψαν και αφού τους ισοπέδωσαν στο τέλος ήθελαν να βγούνε και από πάνω, πολλούς από αυτούς τους έκλεψαν και όλας.

Δεν εκτίμησαν πότε το γεγονός πως αν δημιούργησαν κάτι οφείλεται στις πλάτες άλλων, από μόνοι τους είναι ανίκανοι λόγο του χαρακτήρα τους με τάσεις μεγαλομανίας.

Διαφημίζουν τον εαυτό τους σαν αγωνιστές, που εργάζονται ακατάπαυστα για να ορθοποδήσουν.
Στην ουσία είναι μεγάλοι τεμπέληδες, αναγκάζονται να δουλέψουν επιφανειακά, επειδή ο εκάστοτε «χορηγός» ξυπνήσε και τους άφησε ή οι γονείς αποφάσισαν να δώσουν βαρύτητα και στα άλλα μέλη της οικογένειας που αξίζουν και αυτά ενδιαφέρον.
Η κακία που εκπέμπει το γυναικείο φύλο είναι αδιανόητη απέναντι σε γυναίκες που έχουν ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, επαγγελματική αποκατάσταση,και εμπνέουν σεβασμό.

Το αντρικό φύλο αισθάνεται ευνουχισμένο απέναντι σε άνδρες που βγάζουν περισσότερα χρήματα, έχουν εξουσία και κύρος.

Είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί, άλλωστε τους βοήθα στο να γίνουν πιο εύκολα συμπαθητικοί αλλά επί της ουσίας δεν έχουν κανέναν αληθινό φίλο, οι περισσότεροι από αυτούς ζούνε μόνοι, άλλοι γιατί τους απέβαλε η ίδια τους η οικογένεια και άλλοι επειδή δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν.

Χαρακτηρίζονται από επαγγελματική αστάθεια, με αποτυχίες αφού ένας έξυπνος εργοδότης ή συνέταιρος δε θα αργήσει να ανακαλύψει τις μηχανοραφίες σε βάρος του.

Είναι άξιο λόγου πως σαν σαρκοβόρα κτήνη λειτουργούν ακόμα και απέναντι στους γονείς τους, σε μεγάλη ηλικία (άνω των 40) συνεχίζουν να απομυζούν χρήματα από αυτούς για να κάνουν τα καπρίτσια τους και τη μεγάλη ζωή, βάζοντας τους να πληρώνουν πιστωτικές κάρτες, χρέη, ακριβά ντυσίματα, εξόδους ακόμα και τους εραστές - ερωμένες τους ,όπου το μυαλό τους δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πως αυτοί τους χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τις ανάγκες τους και τις οικονομικές απολαβές διότι δεν τους εκτιμούν και είναι οφθαλμοφανές αφού δεν τους εντάσουν περαιτέρω στη ζωή τους και ντρέπονται για το υπόβαθρο τους.

Οι εραστές-ερωμένες είναι οι μόνοι άνθρωποι που έχουν καταλάβει πλήρως τι άτομα είναι και τους συμπεριφαίρονται όπως πραγματικά τους αξίζει, σε αντίθεση με τους νόμιμους συντρόφους όπου βιώνουν την απόλυτη κοροϊδία, ταπείνωση και εξευτελισμό.

Όσο αφορά τους γονείς το ανήθικο της υπόθεσης δεν είναι ότι τους παίρνουν τα χρήματα κόπων μιας ζωής, άλλα τους στερούν το δικαίωμα για ευτυχισμένα γεράματα αφού τους αφήνουν νηστικούς, μόνους, απεριποίητους, χωρίς ένδυση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι ότι τους ζηλεύουν για να φαίνονται κοκόμοιροι και βασανισμένοι στο κόσμο.

Ανάλογη τακτική ασκούν και στα παιδιά τους (όσοι έχουν), αδιαφορούν πλήρως για τη διαβίωση τους, τις σπουδές τους ,τα προβλήματα τους. Δε διστάζουν να τα εκθέσουν σε ξένους για να γελάσουν εις βάρος τους.Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που έχουν τέτοιους γονείς είναι αδύνατον να αποφύγουν τα ψυχολογικά προβλήματα, άλλα θα γίνουν η συνέχεια τους όταν έρθει η ενηλικίωση και άλλα θα ντρέπονται για αυτούς διατηρώντας σχέσεις έντονες με πολλές προστριβές, μάλιστα αν έχουν το ίδιο φύλο (μητέρα - κόρη,πατέρας - γιος) ισχυρίζονται πως τα παιδιά τους, τους ζηλεύουν επειδή είναι ιδιαίτερα εμφανίσημοι και δυναμικοί και δεν εχουν την ίδια ανταπόκριση με αυτούς στο αντίθετο φύλο αφού δεν τους έμοιασαν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι γίνονται οι ίδιοι ρεζίλι, η κακή σχέση με τα παιδιά τους οφείλεται μόνο στο γεγονός πως αισθάνονται ντροπή για αυτούς,το επίπεδο που δεν έχουν,τις ανάρμοστες πράξεις τους, τα αισχρά λόγια τους, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τους παππούδες και τους θείους που χάρη στη στήριξη τους γαλουχήθηκαν με αξίες, τους δίδαξαν την αρετή της ηθικής και της ευπρέπειας, που τόσο τους στέρησαν οι γονείς παραμέριζοντας τα για να ζήσουν ανέμελα.

Έχουν φοβίες όπως τη μοναξιά αφού δε καταφέρνουν να αφομοιωθούν πουθενά.

Βέβαια αυτό έρχεται κόντρα με την αλήθεια, η πραγματική επιθυμία τους είναι να βρίσκουν αφελείς για να τους καλύπτουν τις υποχρεώσεις και αυτοί να συνεχίζουν ανενόχλητοι να καλοπερνούν αφού μόνο η γονική παροχή δεν είναι αρκετή.

Η αιτία που φοβούνται τη μοναξιά είναι τα γεράματα, θέλουν να τους κοιτάξει κάποιος χωρίς να τους κάνει να μαρτυρήσουν όπως αυτοί τους γονείς τους.

Τα άτομα που πράττουν με γνώμονα το συμφέρον δεν έχουν ίχνος ηθικής, είναι συμπλεγματικά και καθόλου περήφανα για την ενήλικη εξέλιξη τους.

Θα τους δεις να συχνάζουν σε μέντιουμ (απατεώνες που εκμετάλλευονται την ανθρώπινη βλακεία), αγοράζοντας ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και πως ειναι τόσο ποθητοί που από τη κακία των άλλων βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, σε γυμνάστηρια που έχουν φουσκώσει σαν αερόστατα από τα φάρμακα, σε πλαστικούς χειρουργούς, κόβοντας μυτούλες και φουσκώνοντας χειλάκια, προσπαθώντας μάταια να καθυστερήσουν το γήρας και να μη συνάδει η εξωτερική εικόνα με την εσωτερική.

Πάσχουν άρρωστα από ωραιοπάθεια, σε σημείο που οι άλλοι τους δουλεύουνε, ρωτάνε συνέχεια αν αδυνάτισαν, αν ομόρφηναν και επί μονίμου βάσεως ασχολούνται αρνητικά με άλλους ανθρώπους, π.χ αν κάποιος - α δεν έχει ύψος και έχει περιττά κιλά, λίπος, άσχημη σωματοδομή, έχουν φθόνο απέναντι σε άτομα που διατηρούν ψιλόλιγνη σιλουέτα αποκαλώντας τους άσχημους ή ανορεκτικούς, ενώ θα έδιναν τα πάντα για να είναι έτσι και αυτοί, αφού υστερούν ηθικά και πνεύματικα.

Δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν πως η πραγματική ομορφιά είναι μέσα μας, όχι στα κιλά, όχι στο ύψος, όχι στο πρόσωπο, μόνο στη ψυχή και δεν φέρουμε ευθύνη για το πως γεννηθήκαμε αλλά για το πως συμπεριφορόμαστε.

Λατρεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί «ψωνίζονται» και ρίχνουν καλάμι για ερωτική συντροφιά με άτομα αγνώστου ταυτότητας,πιστεύοντας ότι κάποια μέρα θα καταξιωθούν κοινωνικά μέσα από μια σχέση επειδή η ζωή τους το χρωστάει, έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τον εαυτό τους όπως θα ήθελαν να είναι στη πράγματικοτητα, μήπως και καταφέρουν να ανεβάσουν μέσα από ψεύδη την αυτοπεποίθηση τους απενοχοποιόντας μέσα από τα λόγια των άλλων τα εγκλήματα τους.

Δεν θέλησαν να ερμηνεύσουν ποτέ σωστά τις συγκυρίες της ζωής, διδασκόμενοι μέσα από αυτές, ότι η καταξίωση έρχεται από τις δικές μας πράξεις χωρίς να έχουμε ανάγκη κανέναν, λαμβάνοντας ότι σπείραμε.

Για αυτό ποτέ δε θα ξυπνήσουν έχοντας μια ευτυχισμένη μέρα, έχοντας ευγνωμοσύνη για όσα τους χάρισε απλόχερα ο θεός και όχι μίσος για όσα τους στέρησε το κεφάλι τους.

Θα έρθει η στιγμή που ο ένας στους εκατό ανθρώπους που βλάψανε, θα τους εμποδίσει να τον κατασπαράξουνε ακόμα και αν υποστεί ζημιές, εξάλλου το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτά που θα έχανε εάν επέτρεπε στο "τέρας" να τον διαλύσει.
Θα έρθει η στιγμή που οι πράξεις τους θα ανταποδώσουν συνέπειες, μάλιστα με πολύ σκληρότερο τρόπο και τότε οι φοβίες θα γίνουν αληθινές.

Για να αποφύγει μια κοινωνία να μεγαλώνει το πόσοστο της από τέτοια άτομα, σπουδαίο ρόλο έχει η διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια πρώτα και μετά το σχολείο, πρέπει τα παιδιά να ωθούντε από πολύ μικρή ηλικία σε δράστηριοτητες που έχουν κοινό συμφέρον και όχι ατομικό.

Ότι είναι κοινό ευεργετεί το σύνολο με ανιδιοτέλεια, είναι μια αξία μη εγωιστική δείχνοντας σεβασμό στο "εμείς", έτσι θα αναπτυχθεί μια παιδεία άνθρωπιστική με πνευματικά μυαλά.

Εάν έχετε αντιληφθεί ότι κάποιο άτομο στον περίγυρο σας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά καλό είναι να απομακρυνθείτε διακριτικά ειδικά εάν ανήκει στο συγγενικό ή επαγγελματικό περιβάλλον.

Εάν όμως δε μπορείτε για διάφορους λόγους και είστε δεμένοι με έναν τέτοιο άνθρωπο, μιλήστε του αν και δε θα έχει αποτελέσματα, συνήθως αντιδρούν με αρνητισμό και υστερίες γιατί δεν αποδέχονται τον πραγματικό τους εαυτό, βοηθήστε τον να βρει τις αληθινές αξίες που έχει η ζωή, παραπέμψτε τον να πάει σε ειδικό, δείξτε του καλοσύνη και αγάπη με όλα τα αρνητικά επακόλουθα, είναι τα σημαντικότερα όπλα σας για να τον βοηθήσετε αποφεύγοντας τη περιθωριοποίηση του.

Χριστίνα Βάιλα
Ψυχολόγος

Συνεργάτης Ψυχολόγικου Φάρου