Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Aξίζει τελικά κανείς να βιώσει τον ..ερωτα ;

Έρωτας ... είναι ένα συναίσθημα που οι περισσότεροι κάποια στιγμή της ζωής μας αναμετρηθήκαμε μαζί του, ένα μικρό ποσοστό δεν κλήθηκε να το βιώσει ποτέ.

Ο έρωτας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σπάνιος είναι ο αμοιβαίος έρωτας. Να ερωτευτούν δύο άνθρωποι την ίδια χρονική περίοδο μεταξύ τους, με ίδιο πάθος, ιδία ένταση.

Όταν δύο βλέμματα μαγνητίζονται, αγγίζοντας ο ένας την ψυχή του άλλου.

Και μπαίνουν στην διαδικασία αλλαγής όλου τους του είναι ασυναίσθητα. Όταν έρχεται η επιθυμία του να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε, να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό ανακαλύπτοντας τα όρια μας.

Τα άτομα που βιώνουν το συναίσθημα του έρωτα έχουν μια συνέχομενη αίσθηση ευφορίας, όσοι βρίσκονται στο πρωταρχικό στάδιο είναι αναμφισβήτητο πως θα νιώσουν στομαχικό φτερούγισμα με αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αυτό συμβαίνει από την έκλυση αδρεναλίνης.
Απότομα αναπτύσεται μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας σε συνδυασμό χαράς και ενθουσιασμού, η όρεξη για φαγητό, εργασία και ύπνο είναι φανερά μειωμένη αφού μεγάλο κομμάτι από το χρονικό της ημέρας καταλαμβάνει η ονειροπόληση, αυτό οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ερωτική έλξη που νιώθουμε για τον άλλον.

Έρευνες έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό ανδρών στρέφεται σε γυναίκες όπου έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την μητέρα τους, είναι γνωστό στην ψυχολογία με τον όρο sexual imprinting (σεξουαλικό εντύπωμα).

Ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι κάτι πραγματικό, το σώμα παράγει μια χημική ουσία την φαινυλαιθυλαμίνη που έχει άμεση σχέση με την αντίδραση της πάλης και της φυγής, έχει να κάνει με την πρώτη συνάντηση οπτικής επαφής όπου εκκρίνεται αυτή η ουσία.

Όλα τα προαναφερθέντα αίτια είναι τα θετικά πρωταρχικά στάδια μιας σχέσης.

Ο έρωτας είναι συναίσθημα κυριευμένο και από τον εγωισμό, βάζει το άτομο στη διαδικασία κτητικότητας και εξουσιασμού απέναντι στον άνθρωπο που ποθεί.

Είναι ένας "πόλεμος" μεταξύ δύο.
Ένας "πόλεμος" που νικάει ο πιο ισχυρός ή ο πιο μέθοδικός;


Το συναίσθημα του έρωτα είναι ικανό από την μια στιγμή που πετάμε στα ουράνια από ευτυχία αυτόματα να μας ρίξει στα πατώματα της θλίψης και της απελπισίας.

Το αίσθημα πως το ταίρι μας είναι διαφορετική προσωπικότητα από εμάς και έχει το δικαίωμα της επιλογής στο να μείνει ή να αποχωρήσει γεννάει τη ζήλια, την κτήση, θυμό, ανασφάλεια.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν ο σύντροφος μας είναι με το ίδιο πάθος ερωτεύμενος και το δηλώνει έμπρακτα, ο φόβος και η αβεβαιότητα δε παύουν λεπτό να ζούνε μέσα μας.

Κάποιος που χτυπήθηκε από τα βέλη του έρωτα είναι ευτυχησμένος αλλά παράλληλα υποφέρει μέσα του, μόνο κάποιος που το έχει ζήσει μπορεί να κατανοήσει αυτή την συναισθηματική αμφιθυμία.

Όπως τα πιο πολλά συναισθήματα στη ζωή έτσι και ο έρωτας ξεθωριάζει, γίνεται σταδιακά και άθελα μας, ανακαλύπτουμε πως ο άλλος δεν είναι ο θεός που είχαμε πιστέψει, έχει ελαττώματα και δικές του ανάγκες.

Πολλά ζευγάρια πάνω στο οκτάμηνο με δωδεκάμηνο χωρίζουν γιατί δεν κατάφεραν να δώσουν βαθύτερο νόημα στη σχέση τους.

Η ουσία είναι ότι χτύπησε η καρδιά μας και νιώσαμε ζωντανοί, μοιραστείκαμε στιγμές και αισθήματα, τολμήσαμε ρισκάροντας μαζί έναν άλλο άνθρωπο ανεξάρτητα από την θέση και την ηλικία μας, μόνο και μόνο για όλο αυτό αξίζει κανείς να το βιώσει αρκεί να είναι προετοιμασμένος μέσα του για κάθε ενδεχόμενο.

Χριστίνα Βάιλα
Ψυχολόγος


http://www.psixologikosfaros.gr/