Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Δεν σε χωρίζω, γιατί σε λυπάμαι

Έχει περάσει δεκαετία από όταν μου το δήλωσε ο τότε σύντροφος μου. Ακόμα και σήμερα κάνει αντίλαλο η δήλωση του, στα αυτιά μου.

Θυμάμαι ότι τσακωνόμασταν γιατί ήθελε να βγαίνει χωρίς εμένα. Είχα λοιπόν σηκώσει το φρύδι, ήθελα απαντήσεις και δυστυχώς τις πήρα. Το αστείο είναι ότι μετά την κυνική ομολογία του παρέμεινα για λίγο καιρό μαζί του.

Προφανώς γιατί είχε χτυπήσει την αχίλλειο πτέρνα μου, την αυτοεκτίμηση μου.

Η αλήθεια είναι ότι είχα κάνει λάθη σε εκείνη τη σχέση (το χειρότερο ήταν ότι έμεινα), είχα αφεθεί και στα πέντε χρόνια διάρκειας της, την είχα θεωρήσει δεδομένη. Εκείνο το επίμαχο βράδυ, και εφόσον είχα καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, του ζήτησα να μου εξηγήσει γιατί δεν με χωρίζει και μένει ακόμα μαζί μου.

Η απάντηση: Δεν σε χωρίζω γιατί σε λυπάμαι!

Μέσα σε μια στιγμή το φρύδι κατέβηκε και ένιωσα σαν να μου αναποδογύρισαν νερά από κουβά σφουγγαρίστρας 10 ημερών. Με λυπάται, τι πάει να πεί με λυπάται; Τι είμαι για να με λυπάται;

Αντί να απαντήσω και να του φορέσω κολιέ όλο μου το νοικοκυριό, το βούλωσα και πήγα για ύπνο. Δεν είχα κάτι να του πω, κάτι να προσθέσω. Μέσα μου εκείνη τη στιγμή και για πολλά χρόνια μετά, επεξεργαζόμουν αυτό που μου είπε. Ξεκίνησα να θέλω να τον δικαιολογήσω, σκεφτόμουν ότι δεν αξίζω να με αγαπά κανείς και πάλι καλά που μου έκανε χάρη και με έβαλε στη ζωή του. Εκεί που ένιωθα όμορφα στον καθρέφτη μου, ξαφνικά έβλεπα την κακιά μάγισσα που ήθελε να εκδικηθεί κάθε χιονάτη που θα βρισκόταν στο πέρασμα της. Και όμως δεν του θύμωσα, πίστεψα αυτό που μου είπε.

Είχαμε πεί πολλά στο παρελθόν αλλά τίποτα δεν με είχε κάνει να νιώσω τόσο σκουπίδι, τόσο ασήμαντη. Η φράση είχε αντίκτυπο στη ζωή μου, στις σπουδές μου και στις φιλίες μου. Για χρόνια θεωρούσα ότι θα αδικούσα κάποιον αν στεκόμουν δίπλα του. Η ειρωνεία ήταν ότι πάντα είχα πάρα πολλά φλερτ και εισέπραττα βλέμματα, τα οποία όμως δεν ήταν ικανά να σβήσουν από το ιστορικό της μνήμης μου, αυτό που είχα πιστέψει. Νόμιζα ότι δεν άξιζα ένα καλό ρούχο, ένα καλό άρωμα ή ένα κομπλιμέντο. Μόλις κάποιος κακομοίρης θα μου έλεγε κάτι καλό, εγώ το θεωρούσα ειρωνεία και γινόμουν επιθετική απέναντι του.

Ναι μια τόσο απλή φράση είχε καταφέρει να με κάνει να φέρομαι σαν αγρίμι. Μέχρι που κάποια στιγμή όπως ήταν αναμενόμενο, ξύπνησα και ένιωθα ότι είχα επανέλθει από βαθύ κώμα. Όταν του ζήτησα να χωρίσουμε ξεκίνησε να ξεφωνίζει και να μην μπορεί να το αποδεχτεί – διαχειριστεί για κανένα λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν να προσπαθώ επί ένα χρόνο να τον ξεφορτωθώ στην κυριολεξία. Με παρακολουθούσε, δεν με άφηνε σε ησυχία και πραγματικά αναρωτιόμουν: Εφόσον με λυπόταν και γι αυτό ήταν μαζί μου, ποιός ο λόγος που αντιδρούσε τόσο άσχημα;

Πέρασα δύσκολα μέχρι να χωρίσω και ακόμα και σήμερα θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα κακό όνειρο. Με τον καιρό κατάλαβα ότι δεν είχα εγώ το πρόβλημα, ο μόνος λόγος που μου είχε πεί ότι ήταν μαζί μου γιατί με λυπόταν, ήταν γιατί ήθελε να ταΐσει τη δική του ανασφάλεια. Στο δικό του άρρωστο και ανισόρροπο εγκέφαλο, είχε κάνει πλύση εγκεφάλου σε εμένα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα τον απατούσα ή δεν θα τον χώριζα. Κατάφερε να κάνει έναν χαρούμενο άνθρωπο δυστυχισμένο χωρίς να προσπαθήσει καν, εξάλλου η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει αλλά τσακίζει.

Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους από τότε και έχω καταλήξει ότι ήταν το πιο χειριστικό άτομο που γνώρισα ποτέ. Είχε βρεί το τηλέφωνο μου πριν κάτι χρόνια, με κάλεσε να μου ζητήσει συγγνώμη και να μου πεί πως ήμουν ο μόνος άνθρωπος που του φέρθηκε καλά. Έχει ο καιρός γυρίσματα και ενώ δεν περίμενα στη γωνία για να το διαπιστώσω, η ζωή μου το απέδειξε από μόνη της.

Το κακό είναι ότι δεν είναι ο μόνος εκεί έξω που θα ισχυριστεί κάτι παρόμοιο, είναι πάρα πολλοί. Θα παίξουν με την ψυχολογία και το μυαλό σου, με μόνο σκοπό να νιώσουν οι ίδιοι ασφαλείς απέναντι σου. Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε υποτιμήσει.

Μέσα σου ξέρεις τι αξίζεις και φρόντισε όπου δεν βλέπεις φως, να το κλείνεις όσο πιο σύντομα μπορείς.

Υ.Γ: Λόγω των social media παρατηρώ ανά διαστήματα τη ζωή του και τις επιλογές του και ναι μάντεψε ποιος πλέον λυπάται ποιον.

Ντόλσε Βίδα
https://www.singlewoman.gr/blogger/den-se-xorizo-giati-se-lypamai/