Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Πώς αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση

Αρκετά συχνά συμβαίνει ένας άνδρας να δυσκολεύεται να εκσπερματίσει ή να μην εκσπερματίζει καθόλου, παρότι η στύση του είναι ικανοποιητική.

Μερικοί άνδρες μπορούν να εκσπερματίσουν μόνο με συγκεκριμένους τρόπους (π.χ. στοματικό σεξ), άλλοι μόνο κατά την αυτοϊκανοποίηση και κάποιοι μόνο στον ύπνο τους. Σε μερικές περιπτώσεις το πρόβλημα συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική επαφή, ενώ σε άλλες μόνο με συγκεκριμένη σύντροφο. Υπάρχουν επίσης άνδρες που ουδέποτε κατάφεραν να εκσπερματίσουν και το πρόβλημά τους είναι πιο γενικευμένο.

Για τα πιθανά αίτια των δυσκολιών στην εκσπερμάτιση έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορες θεωρίες (λ.χ. ότι ο άνδρας δεν θέλει να αφεθεί ή φοβάται μια πιθανή εγκυμοσύνη ή την απόρριψη), αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Αυτό που ξέρουμε σήμερα είναι ότι σπανίως έχουν οργανική αιτιολογία, συνήθως αποδίδονται σε ψυχολογικά αίτια.

Υπάρχουν επίσης τρεις παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο:

1. Ο άνδρας αυτοϊκανοποιείται πολύ συχνά (πάνω από 3 φορές την εβδομάδα).

2. Εχει έναν ιδιαίτερο τρόπο αυτοϊκανοποίησης (π.χ. τριβή) που δεν μπορεί να αναπαραχθεί με το κολπικό σεξ.

3. Η σεξουαλική δραστηριότητα με τη σύντροφο διαφέρει από τις φαντασιώσεις του και τις σεξουαλικές εικόνες κατά την αυτοϊκανοποίηση.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως κατά την επαφή ο άνδρας επικεντρώνεται πολύ στο να καταφέρει να εκσπερματίσει, αγχώνεται για την επίτευξη του οργασμού και όσο συμβαίνει αυτό τόσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται η εκσπερμάτιση.

Η θεραπευτική στρατηγική εξατομικεύεται στις ανάγκες κάθε άνδρα και ζευγαριού ξεχωριστά, αλλά συνήθως συμπεριλαμβάνει:

* Εμφαση στην ευχαρίστηση αντί της λειτουργίας.

* Εστίαση της προσοχής στα ερεθίσματα.

* Κινήσεις και στάσεις που προκαλούν αισθήσεις παρόμοιες με αυτές που διεγείρονται στην αυτοϊκανοποίηση.

* Τροποποίηση σκέψεων και πεποιθήσεων ώστε να ενθαρρύνεται η σεξουαλική ευχαρίστηση.

* Παροδική διακοπή της αυτοϊκανοποίησης.

* Αντιμετώπιση προβλημάτων στη σχέση που ενδεχομένως παρεμβαίνουν.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην κλινική σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ