Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Διαταραχές του θυρεοειδούς ..

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις διαταραχές του θυρεοειδούς
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2013 - 17:29
Share0
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις διαταραχές του θυρεοειδούς
Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να ελέγξουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να αξιολογήσει τα συμπτώματα και να προβεί σε ακριβή διάγνωση.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λαιμό, μπροστά από το λάρυγγα, και εκκρίνει ορμόνες μέσω του αίματος σε κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος. Αυτός ο μικροσκοπικός αδένας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύει την καρδιά. Στην πραγματικότητα βοηθά να διατηρείται η αρμονία σε όλα τα όργανα του σώματος.

Όταν μιλάμε για διαταραχές του θυρεοειδούς, ο αδένας παρουσιάζει είτε αυξημένη είτε μειωμένη δραστηριότητα.

Εάν ο θυρεοειδής δεν εκκρίνει αρκετές ορμόνες στο αίμα, τότε μιλάμε για υποθυρεοειδισμό. Η πάθηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση σωματικών λειτουργιών και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακές νόσους. Τα αρχικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

- Κόπωση
- Επιπρόσθετο βάρος
- Μειωμένη ανεκτικότητα στο κρύο
- Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά
- Προβλήματα μνήμης
- Ευερεθιστότητα και κατάθλιψη
- Υψηλή χοληστερίνη
- Μειωμένο καρδιακό παλμό
- Δυσκοιλιότητα

Εάν αντιθέτως ο θυρεοειδής εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ορμονών, οι σωματικές λειτουργίες επιταχύνονται και εκδηλώνεται υπερθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- Απώλεια βάρους
- Μειωμένη ανεκτικότητα στη ζέστη
- Διάρροια
- Ρίγη
- Νευρικότητα
- Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα
- Διαταραχές στον ύπνο
- Κόπωση

Εάν εμφανίζετε τα παραπάνω συμπτώματα και έχετε υποψίες για την ύπαρξη διαταραχής του θυρεοειδούς, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.