Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Μύκητες στα πόδια:Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε!

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ενώ πολύ συχνά υποτροπιάζει παρά τη θεραπεία.

Συνήθως η μυκητιάσεις οφείλονται είτε σε candida είτε σε δερματόφυτο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρεις κλινικές μορφές μυκήτων των ποδιών:

Η πιο κοινή είναι η μορφή που προσβάλλει τα μεσοδακτύλια διαστήματα, συνήθως μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου κι εκδηλώνεται με φαγούρα, ρωγμές στο δέρμα ή και πόνο, ενώ παρατηρείται λευκωπό χρώμα δέρματος που ξεφλουδίζει. Μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα κάτω από τα δάκτυλα, ενώ βελτιώνεται όταν χρησιμοποιούνται ανοιχτά παπούτσια.

Ένας άλλος τύπος είναι οι μύκητες που προκαλούν ξεφλούδισμα και κοκκίνισμα στην κάτω επιφάνεια των δακτύλων και το πέλμα, ενώ το δέρμα εμφανίζει ξηρή, λεπιδώδη εμφάνιση ή και ρωγμές. Αυτός ο τύπος ονομάζεται υπερκερατωσικός.

Τέλος, υπάρχει μορφή μυκητίασης που μοιάζει με έκζεμα και εμφανίζεται αρχικά σαν φυσαλίδες με έντονη φαγούρα που σταδιακά ξεραίνονται ενώ εμφανίζονται και νέες. Αυτός ο τύπος μυκητίασης είναι συχνός το καλοκαίρι και εντοπίζεται κυρίως στην καμάρα του ποδιού.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

- Κοκκίνισμα, ερεθισμός, έντονη απολέπιση του δέρματος

- Κνησμός (φαγούρα) ανάμεσα στα δάκτυλα

- Αίσθημα καύσου και πόνου ανάμεσα στα δάχτυλα

- Δυσοσμία

- Πληγές μεταξύ των δακτύλων, στα πέλματα και τις φτέρνες

- Ξηρός φλοιός, οίδημα, φλύκταινες, κυστίδια

- Έντονη δυσοσμία

Τρόποι αντιμετώπισης

Στις αρχόμενες καταστάσεις μυκητίασης των ποδιών αρκεί η τοπική αγωγή με αντισηπτικά σαπούνια και τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες ή τζελ ή πούδρες για καθημερινή χρήση για θεραπεία.

Οι κύριες αντιμυκητιασικές ουσίες για τοπική αγωγή είναι ιμιδαζολικά παράγωγα, αμορολφίνη, αλληλαμίνες.

Επίσης βοηθά η χρήση ανοιχτών παπουτσιών και καλό στέγνωμα από την υγρασία.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τους μύκητες, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε ένα δερματολόγο που θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.