Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Μάθετε για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση

Είναι μια συνήθης λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του σάλιου. Η λοίμωξη είναι διαδεδομένη – σε ορισμένες υπανάπτυκτες χώρες, 80-100% των παιδιών έχουν προσβληθεί μέχρι τα 3-6 χρόνια τους. Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, η λοίμωξη συνήθως πλήττει εφήβους ή νεαρούς ενηλίκους.

Πώς εκδηλώνεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Συνήθως, τα μικρά παιδιά που προσβάλλονται από τον ιό Epstein-Barr, είτε δεν έχουν εμφανή συμπτώματα είτε έχουν μια ήπια πάθηση με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος (πονόλαιμο και ίσως πυρετό). Τα μεγαλύτερα παιδιά αναπτύσσουν μια χαρακτηριστική πάθηση που καλείται λοιμώδης μονοπυρήνωση.
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι η δυσφορία, η ανορεξία και τα ρίγη. Έπειτα, το παιδί ανεβάζει πυρετό και εμφανίζει πονόλαιμο, καταπόνηση και διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό και άλλα σημεία του σώματος. Ο πονοκέφαλος είναι ένα ακόμα σύνηθες σύμπτωμα. Ο πυρετός μπορεί να είναι παρατεταμένος και να διαρκέσει μέχρι και 1-2 εβδομάδες. Ενδέχεται να περάσουν λίγες εβδομάδες ακόμα μέχρις ότου το παιδί αισθανθεί και πάλι καλά.

Μερικοί ασθενείς (ποσοστό μικρότερο του 5%) μπορεί να υποφέρουν από καταπόνηση μέχρι και για 3-4 μήνες. Ο λαιμός των ατόμων που προσβάλλονται από λοιμώδη μονοπυρήνωση, εμφανίζεται ερυθρός και φλεγμονώδης. Οι αμυγδαλές είναι καλυμμένες με ένα δύσμορφο λευκό επίχρισμα.

Ο γιατρός συχνά ερμηνεύει αυτή την εικόνα ως βακτηριακή λοίμωξη και χορηγεί αντιβιοτικά. Ωστόσο, αν πάρει αμοξυκιλλίνη ένα παιδί που έχει προσβληθεί από τον ιό Epstein-Barr, θα αναπτύξει ένα ερυθρό, κνησμώδες εξάνθημα 7-10 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Επίσης, στη λοιμώδη μονοπυρήνωση, η σπλήνα, το όργανο που βρίσκεται κάτω από τα πλευρά στο αριστερό τμήμα της κοιλιακής χώρας, είναι συνήθως διογκωμένη. Το συκώτι, που βρίσκεται κάτω από τα πλευρά στο δεξί τμήμα της κοιλιακής χώρας, μπορεί επίσης να διογκωθεί.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα γύρω από τα μάτια. Οι συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαιώνουν τη διάγνωση. Στο φιλμ εντοπίζεται αυξημένος αριθμός ενός συγκεκριμένου είδους αιμοκυττάρων, τα οποία καλούνται άτυπα λεμφοκύτταρα. Τα άλλα αιμοκύτταρα είναι μειωμένα. Το παιδί μπορεί να έχει αναιμία, γεγονός που διαπιστώνεται από τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Αυτές οι διαταραχές αίματος συνήθως είναι παροδικές και επουσιώδεις. Η λοίμωξη διαγιγνώσκεται από μια εξέταση αίματος η οποία εντοπίζει τα αντισώματα που παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει τον ιό. Υπάρχουν πιο γρήγορες αλλά λιγότερο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αυτή που ανιχνεύει τα ετερόφιλα αντισώματα.

Επίσης, υπάρχουν πιο χρονοβόρες εξετάσεις για την ανίχνευση αντισωμάτων, οι οποίες εντοπίζουν με ακρίβεια τη λοίμωξη από ιό Epstein-Barr. Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει και ενδείξεις ηπατίτιδας, η οποία συνήθως είναι ήπια και παρέρχεται χωρίς θεραπεία. Σπάνια, κάποια παιδιά αναπτύσσουν εγκεφαλίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί αρκετά υγρά και να φροντίζετε να μην κουράζεται. Αν η σπλήνα είναι διογκωμένη, το παιδί πρέπει να αποφεύγει τα αθλήματα επαφής, καθώς υπάρχει κίνδυνος ρήξης. Μπορεί να πάρει ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για τον πυρετό ή τον πονόλαιμο. Τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα, αφού αυτή η λοίμωξη είναι ιογενής. Σε ορισμένες περιστάσεις, οι αμυγδαλές διογκώνονται τόσο πολύ, ώστε δυσχεραίνουν την αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται πρεδνισόνη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που μειώνει το οίδημα.