Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Γονείς…- ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΑ

Γονείς…
Πολυσυζητημένο θέμα. Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες συζητήσεων αναφορικά με τις ευθύνες και όλα αυτά που περικλείει ο όρος «γονέας». Δεν είμαι σε θέση ακόμη να μιλήσω ως γονέας, αλλά από την οπτική ενός παιδιού έχω να πω πολλά.
Θεωρώ πως από τη στιγμή που κάποιος γίνεται γονέας, αποφασίζει να βάλει στην άκρη κάποιες καταστάσεις προσωπικής ευχαρίστησης και προτεραιότητα πλέον γίνεται το παιδί. Το «εγώ» και το «εμείς» του ζευγαριού, στιγμιαία μετατρέπονται σε «εμείς και το παιδί». Κάθε πρωί με το που ανοίγει ο γονιός τα μάτια του και κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, προσεύχεται για το παιδί του.

Η ζωή του αρχίζει να γίνεται ένας συνεχής αγώνας που στόχο έχει την ευτυχία του παιδιού του. Παλεύει με τα πάντα και δεν κουράζεται ποτέ. Στερεί πράγματα από τον εαυτό του, αλλά δύσκολα θα πει «όχι» στο παιδί του. Είναι πάντα εκεί όταν το παιδί του τον χρειάζεται, έτοιμος να κάνει κάθε θυσία για να το προστατέψει. Ένα δάκρυ του παιδιού και μπορεί να τον γονατίσει. Ένα χαμόγελό του και εύκολα γίνεται ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Όσο κι αν μεγαλώσει το παιδί του, πάντα για εκείνον θα είναι το μωρό του. Δεν σταματάει ποτέ να το συμβουλεύει, να το νοιάζεται και να είναι πρόθυμος κάθε στιγμή να το κρύψει κάτω από τις φτερούγες του.
Εσύ λοιπόν που διαβάζεις το άρθρο, ακόμα κι αν είσαι τώρα γονιός, μην ξεχνάς το ρόλο σου ως παιδί. Θυμήσου να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου στους γονείς σου για να πεις ένα « ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ». Μία αγκαλιά κι ένα φιλί για όλα αυτά που σου έμαθαν και σου πρόσφεραν. Μην θεωρείς την αγάπη των γονέων δεδομένη. Ακόμη κι αυτοί έχουν την ανάγκη να το ακούσουν. Μην σκέφτεσαι απλά ότι το ξέρουν. Τους αρέσει να τους το λες.
Όσο κι αν μερικές φορές πιστεύουμε ότι το να είσαι γονιός είναι απλό, προσωπικά πιστεύω ότι είναι ο πιο δύσκολος ρόλος που αναλαμβάνουμε στη ζωή μας. Ένας ρόλος που πουθενά δεν υπάρχει κάποια σχολή που να σου μαθαίνει πώς να τον αναλάβεις και να τον χειριστείς. Δάσκαλός σου είναι μόνο η αγάπη σου για το παιδί. Λάθη κάνουν όλοι οι γονείς. Δεν είναι όμως λάθη που οφείλονται σε κακία, αλλά στην ανάγκη τους να προστατέψουν το παιδί. Γιατί και οι ίδιοι οι γονείς μαθαίνουν μαζί με τα παιδιά. Μεγαλώνουν μαζί τους και ωριμάζουν.
Θεωρώ πως είναι ευλογία να γίνεται κανείς γονιός, και το ομορφότερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Μία νέα ύπαρξη, δημιούργημα δική σου και του ανθρώπου που επέλεξες να μοιραστείς ολόκληρη τη ζωή σου. Όταν γίνουμε όλοι μας γονείς, πιστεύω θα κατανοήσουμε τους δικούς μας γονείς που μας έλεγαν «Όταν γίνεις κι εσύ γονιός, θα καταλάβεις». Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τους καταλάβουμε πριν έρθει αυτή η στιγμή και να τους χαρίσουμε ένα γλυκό χαμόγελο που τόσο πολύ αξίζουν.

Υ.Γ.. Αφιερωμένο στους γονείς μου που τόσα χρόνια στέκονται δίπλα μου ως οι πιο ισχυροί σύμμαχοι

ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΑ
Νηπιαγωγός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος της Ακαδημίας Πολιτών Βόλου