Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Συμπτώματα του διαβήτη


Ο διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να απειλήσουν και τη ζωή του ασθενούς.
Στον διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα τείνουν να αναπτύσσονται γρήγορα μέσα σε λίγες εβδομάδες και είναι πολύ πιο σοβαρά. Στον διαβήτη τύπου 2 τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά και είναι συνήθως πιο ήπια.
Ορισμένα συμπτώματα και των δύο τύπων διαβήτη είναι:
Αυξημένη δίψα
Πολυουρία (ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας)
Κόπωση
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Φαγούρα στα γεννητικά όργανα και γενικά αποξηραμένοι βλεννογόνοι
Στον διαβήτη τύπου 1, λιγότερο συνήθη συμπτώματα είναι:
Κράμπες
Δυσκοιλιότητα
Θολή όραση
Επανεμφανιζόμενες δερματικές μολύνσεις
Στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα μπορεί να μην παρατηρηθούν για χρόνια και να διαγνωστεί μόνο όταν προκύψουν συγκεκριμένες επιπλοκές όπως θολή όραση και έλκη στα πόδια. Μπορεί να μην εμφανιστούν όλα τα παραπάνω συμπτώματα, οπότε αν προκύψει κάποιο από αυτά, είναι σημαντικό να εξεταστείτε για τη νόσο.
Ο διαβήτης μπορεί να εντοπιστεί με ένα απλό τεστ ούρων όπου θα φανεί η παρουσία επιπλέον γλυκόζης. Επίσης, μία εξέταση αίματος που θα μετρήσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα θα καθορίσει αν το άτομο πάσχει από την ασθένεια
Πηγή: bbc.co.uk