Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

Τελικά μετράει το μέγεθος του κόλπου! -


Το παλιό κλασσικό ερώτημα αν το μέγεθος μετράει ή όχι που τυπικά αφορούσε τους άνδρες μόνο, μοιάζει να απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες.

Αν και συνήθως δεν

αναφέρονται σε αυτό, ούτε καν σε κατ'ιδίαν συζητήσεις, μερικές τουλάχιστον γυναίκες τις απασχολεί το μέγεθος του κόλπου τους και πως αυτό επηρεάζει την σεξουαλική τους ικανοποίηση , ιδιαίτερα μετά την απόκτηση ενός παιδιού.

Αρχικά θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν υπάρχει και πολύ επιστημονική έρευνα σε αυτό το πεδίο. Και καθώς η γυναικεία σεξουαλικότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν το μέγεθος του κόλπου επηρεάζει την σεξουαλική ικανοποίηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Christopher Tarnay MD του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας «η ικανότητα μας να κατανοήσουμε την σχέση μεταξύ του μεγέθους της μήτρας και της σεξουαλικής ικανοποίησης είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του κέντρου εφηβικής γυναικολογίας του ιατρικού κέντρου της Βαλτιμόρης ο κόλπος είναι ένα πολύ ελαστικό όργανο. Μπορεί να συσπαστεί για να κρατήσει στη θέση του ένα ταμπόν , αλλά και να διασταλεί τόσο όσο χρειάζεται για περάσει το κεφάλι ενός μωρού!!! Αυτό συμβαίνει γιατί η κατασκευή του είναι παρόμοια με αυτή του στομαχιού!!!

Δεν παραμένει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Αλλάζει για να μπορέσει να 'φιλοξενήσει' ότι γίνεται εκείνη τη στιγμή.

Ήδη από την δεκαετία του 1960 με τις εργασίες των Master and Johnson γνωρίζουμε ότι το μήκος του κόλπου μιας γυναίκας που δεν έχει αποκτήσει ποτέ παιδί όταν δεν είναι ερεθισμένη είναι μεταξύ 6.95cm- 8.25cm. ενώ κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής αυξάνεται σε 10.7cm-12.06cm. ανεξάρτητα όμως από το μέγεθος του κόλπου θεωρείται ότι η «σημαντική» περιοχή για την σεξουαλική ικανοποίηση είναι το πρώτο τριτημόριο του κόλπου προς τα χείλη του αιδοίου.

Έτσι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το μέγεθος του κόλπου σχετίζεται με την σεξουαλική ικανοποίηση. Όπως αναφέρεται στην ίδια μελέτη οι γυναίκες που αναφέρουν δυσκολία ή πόνο κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής είτε έχουν ένα πολύ μικρό κόλπο είτε ένα κόλπο καθόλου ελαστικό. Τέλος αρκετές από αυτές παρουσιάζουν μια μορφή κολποκήλης, όταν δηλαδή η ουροδόχος κύστη ή κάποιο άλλο όργανο 'πέφτει' μέσα στο κόλπο. Αυτό γίνεται κάποιες φορές μετά το τοκετό η χειρουργείο υστερεκτομής- αφαίρεση της μήτρας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ερευνητής εκτός από τις περιπτώσεις αυτές σε όλες τις άλλες γυναίκες πιθανότατα το μέγεθος δεν μετράει!!!

Αυτό που μοιάζει να έχει σημασία είναι το έξω στόμιο του κόλπου, και εκεί είναι που εστιάζονται τα παράπονα των γυναικών μετά την γέννηση ενός παιδιού.

Αισθάνονται πιο χαλαρές και λιγότερο ικανοποιημένες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη. Αλλά η γέννηση ενός παιδιού αλλάζει τόσο την σεξουαλικότητα της γυναίκας, που είναι πραγματικά δύσκολο να βεβαιωθεί ότι για αυτό φταίει η μεταβολή στο μέγεθος το έξω στομίου.

Το έξω στόμιο του κόλπου όμως πολύ λίγο μεταβάλλεται με την γέννηση ενός παιδιού. Το 1966 για πρώτη φορά η ιατρική με την χρήση ειδικών μηχανημάτων επέδειξε ότι η μεταβολή αυτή είναι πολύ μικρή και σχετίζεται περισσότερο με τραυματισμό κατά τον τοκετό ή χαλάρωση των μυών στη περιοχή. Ήταν η πρώτη φορά που η ιατρική απέδειξε με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο το ποσοστό χαλάρωσης του κόλπου μετά το τοκετό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος μελετητής, γυναίκες οι οποίες μπορούν να συσπούν τους μύες του πυελικού εδάφους , τους μύες κάτω από το κόλπο μπορούν αφενός να μεταβάλλουν το μέγεθος του έξω στομίου του κόλπου, αλλά μπορούν αφετέρου να ελαττώσουν την χαλαρότητα της περιοχής.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στοAustralian & New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology το 2008 αναφέρεται ότι οι γυναίκες που τακτικά εφαρμόζουν τις ασκήσεις Kegel αναφέρουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση από αυτές που δεν το κάνουν.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν το σωστό τρόπο με το οποίο γίνονται οι ασκήσεις Kegel.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν τους μύες τους οποίους πρέπει να γυμνάσουν ή δυσκολεύονται να συνδέσουν το μυαλό τους με τους μύες αυτούς.!!!! Πρέπει πάντως να τονισθεί ότι και εξειδικευμένοι εκπαιδευτές δυσκολεύονται κάποιες φορές να εντοπίσουν τους σωστούς μύες.

Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσει μια γυναίκα τους μύες αυτούς για τις ασκήσεις Kegel, είναι να βάλει το δάχτυλο της μέσα στο κόλπο και να πιέσει τους γύρω μύες ή διακόψει την ούρηση.

Μετά από αυτό πρέπει να συσπά τους μύες αυτούς για 5-10 δευτερόλεπτα για προοδευτικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι καλό να επαναλαμβάνει αυτή την άσκηση 10-20 φορές 3φορές την ημέρα. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων θα πρέπει να αναπνέει κανονικά και να μην χρησιμοποιεί τους μύες των ποδιών, του στομαχιού η του ορθού. Κάποιες γυναίκες λόγω τραυματισμού κατά τον τοκετό δεν νοιώθουν τους μύες αυτούς και κάποιες άλλες δεν χρησιμοποιούν την σωστή τεχνική.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

Η ανησυχία για το μέγεθος του κόλπου και την συμμετοχή του στην σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας είναι η λάθος ανησυχία αναφέρει η κ.κ O'Connor. Παράγοντες όπως η ύπαρξη κολπικών υγρών και η καλή σχέση με τον σεξουαλικό σύντροφο μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο International Urogynecology Journalενισχύει αυτή την άποψη. Ερευνητές μελετώντας τα ιατρικά αρχεία 500 γυναικών ηλικίας 40ετών και άνω διαπίστωσαν ότι το εύρος του έξω στομίου του κόλπου δεν σχετίζεται άμεσα με την σεξουαλική ικανοποίηση.

Αντίθετα όπως υποστηρίζουν η σεξουαλική επιθυμία , η διέγερση , ο οργασμός και η τυχόν ύπαρξη πόνου δεν σχετίζονται άμεσα με το εύρος του έξω στομίου του κόλπου. Αντ' αυτού η ηλικία , το αυξημένο σωματικό βάρος και η 'μη σταθερή' σχέση συνδέονται αρνητικά με την σεξουαλικότητα και την ερωτική επαφή.

Τελειώνοντας η κ. O'Connor αναφέρει ότι η σεξουαλική ικανοποίηση έχει περισσότερο να κάνει με την επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων και από το γεγονός ότι ο καθένας από τους δύο χρειάζεται να 'παίρνει' αυτό που θέλει από την ερωτική πράξη νοιώθοντας άνετα μέσα σε αυτή.

Πηγή: women.webmd