Λαμβάνετε τα άρθρα κάνοντας Like!


Ψυχολογικός Φάρος
alkoolismos

e-Psychology Magazine

'Ωστε λοιπόν αγαπάς έναν ναρκομανή..Οδηγίες για την οικογένεια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει εσύ να αναγνωρίσεις, να πιστέψεις, να αποδεχθείς, είναι ότι οι ναρκομανείς υποφέρουν από μια πραγματική αρρώστια - μια αρρώστια που επηρεάζει όλους αυτούς που είναι γύρω τους.
Επιστημονικές έρευνες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι ο ναρκομανής
υποφέρει από μια αρρώστια, πάνω στην οποία δεν έχει κανέναν έλεγχο. Η ναρκομανία δεν προκαλείται από αδυναμία θέλησης, ανηθικότητα ή μια επιθυμία του ναρκομανή να πληγώσει τους άλλους.
Εφόσον αποδεχτείς την ιδέα, ότι η ναρκομανία είναι μια αρρώστια από την οποία τόσο οι ναρκομανείς, όσο και οι άνθρωποι γύρω τους που νοιάζονται για αυτούς μπορούν να βρουν ανακούφιση, δεν θα έχεις κανένα λόγο να ντρέπεσαι για τον εθισμένο ή να τον φοβάσαι.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΩΡΑ
Μην περιμένεις άλλο για να ζητήσεις βοήθεια. Καθένας που η οικογένεια του υποφέρει από τις συνέπειες της ναρκομανίας, γνωρίζει τις συνεχείς συναισθηματικές δοκιμασίες και πιέσεις, και χρειάζεται βοήθεια για να ανακουφιστεί.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΘΙΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
'Αρχισε με τον εαυτό σου, όχι με τον χρήστη. Να θυμάσαι ότι είσαι συνδεδεμένος-η συναισθηματικά. Μάθε κάθε τι σχετικό με τα ναρκωτικά και χρησιμοποίησέ το. Με το να αλλάξεις τη στάση και τη προσέγγισή σου, ίσως να επιταχύνεις την διαδικασία της ανάρρωσης.
Να πηγαίνεις σε συγκεντρώσεις των F.A. (ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ). Εαν είναι δυνατόν πήγαινε και σε κέντρο πληροφόρησης για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, σε κέντρο ψυχικής υγείας ή σε σύμβουλο ή ιερέα που έχουν πείρα στον τομέα των ναρκωτικών.
Μην επιτρέπεις τον εαυτό σου να παραπλανηθεί, να πέσει θύμα εκμετάλλευσης, να πειστεί παρά την κρίση σου. Μην αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις την αλήθεια όσο οδυνηρό κι αν είναι.

Μην κάνεις κήρυγμα, μην ηθικολογείς, μη μαλώνεις, μην κατηγορείς, μην απειλείς, μη χάνεις την ψυχραιμία σου και μην καλύπτεις τις συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών. Ισως όλα αυτά σε κάνουν να αισθανθείς προσωρινά καλύτερα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η χειροτέρευση της όλης κατάστασης.
Μη θεωρείς τις υποσχέσεις αποχής σαν υποκατάστατο μιας συμμετοχής σε πρόγραμμα ανάρρωσης. Να ενθαρρύνεις κάθε ευεργετική δραστηριότητα του χρήστη και να τον βοηθήσεις να την πραγματοποιήσει.
Μην αφήνεις την ανησυχία σου να σε αναγκάζει να κάνεις για το χρήστη αυτά που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος για το εαυτό του.

Πάνω από όλα, μην αποφεύγεις την αντιμετώπιση της πραγματικότητας, δηλαδή ότι η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, είναι μια προοδευτική αρρώστεια, η οποία χειροτερεύει με τη συνεχή χρήση.
Αρχισε τώρα να μαθαίνεις, να καταλαβαίνεις και να κάνεις σχέδια για ανάρρωση.
Η απραξία είναι η χειρότερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.